'Hypotheekverstrekkers werken verduurzaming koophuis tegen'
Huizenkopers die hun nieuwe huis willen verduurzamen komen allerlei drempels tegen bij de hypotheekverstrekkers. Wie voor isolatie of zonnepanelen de wettelijke toegestane 106 procent wil lenen krijgt bij een kwart van de geldverstrekkers 'nee' te horen. Bij nog eens ruim een kwart van de hypotheekaanbieders moeten de kopers een extra renteopslag betalen die oploopt tot ruim een half procent.
Vereniging Eigen Huis, de belangengroep voor huizenbezitters, bestudeerde de voorwaarden van 31 hypotheekverstrekkers en concludeert op basis daarvan dat de helft van de banken en andere geldverstrekkers energiebesparing frustreren.
Meer lenen voor zonnepanelen mag, maar lukt niet
Hypotheekverstrekkers mogen toekomstige kopers sinds dit jaar niet meer dan de waarde van een woning lenen. Maar voor mensen die hun nieuwe woning energiezuiniger willen maken, geldt een uitzondering. Zij mogen 106 procent lenen, mits ze het extra geld uitgeven aan dubbelglas, warmtepompen of andere aanpassingen die het huis verduurzamen. Maar niet alle banken bieden dit aan.
Huizenkopers kunnen voor zo'n hogere hypotheek niet terecht bij acht van de 31 onderzochte geldverstrekkers, waaronder ING en Aegon. "Dat klopt, wij financieren 100 procent van de woning, inclusief de energiebesparende maatregelen", zegt een woordvoerder van ING tegen de NOS. Dat betekent dat alleen de waardestijging van de woning - en niet alle gemaakte kosten voor de verbouwing - uit de hypotheek gefinancierd kan worden.
Aegon doet hetzelfde. Daarnaast kunnen woningzoekenden bij de bank een bedrag van maximaal 9000 euro voor het treffen van energiebesparende maatregelen meefinancieren, zonder daar extra rente over te hoeven betalen. "Het is dus bij Aegon zeker mogelijk verduurzaming mee te financieren, alleen op een ander manier", zegt een woordvoerder van de hypotheekverstrekker. Bij ING kunnen woningbezitters tegen een lager tarief dan bij normale leningen, geld lenen voor verduurzaming van hun huis.
Negen andere hypotheekverstekkers berekenen hun klanten voor de verduurzamingshypotheek een soms forse meerprijs. Bij SNS zijn de extra kosten het hoogst. Wie een woning koopt met een waarde van 300.000 euro, mag maximaal 318.000 euro lenen voor energiebesparende maatregelen. De bank rekent hiervoor een renteopslag van 0,55 procent boven op de normale rente, waardoor de bruto jaarlasten met 1750 euro stijgen.
"Ik snap wel dat het op klanten over kan komen als een straf voor verduurzaming", zegt een woordvoerder van de Volksbank, moederbedrijf van SNS-bank. Dat is volgens hem niet de bedoeling. "Leningen boven de honderd procent zijn altijd duurder bij ons." De bank vindt verduurzaming van woningen naar eigen zeggen juist belangrijk. "Daarom kijken we of we het tarief kunnen verlagen."
Klimaatakkoord
Dat de helft van de hypotheekverstrekkers geen hogere hypotheek biedt aan mensen die hun huis willen verduurzamen, staat in contrast met de geluiden uit de branche naar aanleiding van het klimaatakkoord.
Dat juist ING en Aegon niet meedoen is opvallend. Topmensen van beide banken gingen mee op een reis naar Spitsbergen die door klimaatjournalist Bernice Notenboom werd georganiseerd. Tijdens de poolexpeditie bedachten de deelnemers plannen om particulieren gemakkelijker bedragen tot 10.000 euro te verstrekken, waarmee ze hun huis kunnen verduurzamen.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken ligt er wat betreft hypotheken en verduurzaming van woningen overigens vooral een grote uitdaging bij woningbezitters. "Woningbezitters van nu hebben gemiddeld gezien genoeg ruimte om de hypotheek te verhogen om verduurzamingsmaatregelen te nemen", zegt een woordvoerder. Het gaat om woningeigenaren waarvan de hypotheekschuld lager is dan de waarde van de woning. "Waar de banken binnen het klimaatakkoord over praten is: hoe kunnen we die mensen over de streep trekken."
Niet alle banken verstrekken dus die wettelijk toegestane 106-procent-hypotheken aan mensen die hun woning willen verduurzamen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Banken is dat niet meteen een groot probleem. "Als je er echt gebruik van wilt maken, dan kan dat omdat er ook veel banken zijn die deze mogelijkheid wél bieden."