Italiaanse jongeren over de nieuwe regering
Aangepast

'Ik wil eigenlijk alleen nog naar Italië als toerist'

Tienduizenden jongeren hebben Italië afgelopen jaren verlaten, omdat zij de toekomst in hun land somber inzien. De jeugdwerkloosheid in het land is torenhoog en de mensen die wel een baan hebben, verdienen weinig.

Brengt de nieuwe regering hier verandering in? De populistische Vijfsterrenbeweging beloofde het tijdens de verkiezingen helemaal anders te gaan doen en was daardoor populair onder jongeren. Maar in het akkoord dat de partij nu met het rechtse Lega heeft gesloten, is van die beloftes weinig terug te vinden.

Hoe kijken Italiaanse jongeren in Nederland naar de nieuwe regering in hun thuisland? Denken zij dat de situatie voor Italiaanse jongeren beter wordt? NOS op 3 sprak met Carlotta, Marzia en Aurora.

Marzia wil niet meer terug naar Italië

"Mensen feliciteren me met de nieuwe regering, maar ik weet niet wat ik ervan moet zeggen. Ik heb niets met Lega, maar de Vijfsterrenbeweging vertrouw ik ook niet: ze beloofden in Rome de straten op te knappen, maar daar is tot nu toe helemaal niets van terecht gekomen. En ik vind het gek dat er ministers en parlementsleden zijn die geen enkele ervaring in de politiek hebben."

"In Italië is de situatie voor jongeren moeilijk. Ik heb daar bijvoorbeeld twee vrienden die al zeven jaar samen zijn, maar nog altijd bij hun ouders wonen. De één werkt noodgedwongen in een schoenenwinkel, de ander in de supermarkt. Ze verdienen beiden slechts 800 euro per maand, terwijl de prijzen maar iets lager zijn dan in Nederland. Ze kunnen dus geen eigen huis betalen en daardoor ligt hun leven stil. Heel veel jonge Italianen zitten in deze situatie."

"Ik verdien hier in Amsterdam als ober twee keer zoveel als ik in Rome deed. Ik vind Amsterdam heel leuk, omdat het veel relaxter en rustiger is dan Rome. Ik ben net klaar met mijn master, dus ik hoop hier snel een baan te vinden. Naar Italië ga ik in ieder geval niet terug, want ik denk niet dat de situatie daar gaat veranderen."

Aurora promoveert in Groningen

"Als ik deze baan in Italië had gehad, had ik vanwege mijn salaris nog bij mijn ouders gewoond. Hier in Nederland heb ik een eigen appartement en kan ik reizen. In Italië heb je constant het gevoel dat je de regels moet omzeilen om een makkelijk leven te hebben."

"Ik ging laatst nog terug naar mijn oude universiteit. Daar was de koelkast net kapot gegaan, en de universiteit had te weinig geld om het te repareren. Daardoor waren alle monsters, waar de biologen onderzoek mee doen, ontdooid. Al het onderzoek was weg. Daar schrok ik wel van, want hier in Groningen hebben we dat soort problemen helemaal niet."

"Ik heb op een kleine pro-Europese partij gestemd tijdens de verkiezingen, dus ik ben niet heel blij met deze coalitie. De Vijfsterrenbeweging zegt dat ze alles gaan veranderen. Maar doordat iedereen daar op internet kan meestemmen over standpunten, kunnen die telkens veranderen. Ik vind dat je in de politiek ook echt ideeën moet hebben."

"De partijen praten verder alleen over pensioen en andere zaken voor ouderen, maar ze doen niks om meer banen te krijgen. Jongeren hebben het idee dat het niks uitmaakt wat ze doen en stemmen daarom niet. Ik vind Italië fantastisch, maar het is niet fijn om er te leven. Ik wil er daarom eigenlijk alleen nog heen als toerist."

Carlotta kwam met haar vriend naar Amsterdam

"In Italië kreeg ik een vast salaris, onafhankelijk van hoeveel uur ik werkte. Ik had geluk omdat ik vlakbij de Zwitserse grens zat, waar de standaard hoger is en je meer fooi krijgt. Daardoor verdiende ik 1200 euro per maand, terwijl je op andere plekken in Italië maar 800 euro per maand krijgt."

"Toen hoorde ik van een vriend dat je in Amsterdamse hotels kon werken. Daar ben ik toen voor gegaan. Buiten Italië heb je veel meer kansen en een toekomst. Inmiddels hebben mijn vriend en ik hier een huis gekocht en kan ik Nederlands verstaan."

"Ik volg de Italiaanse politiek niet meer en heb er ook niets mee. Ik heb mijn ouders gevraagd wat ik moest stemmen. Ik vind vooral dat de poppetjes in de politiek niet steeds moeten wisselen, maar dat er echt iets gedaan wordt om mensen te helpen. Nu doen politici het alleen maar om de status en het geld, maar lossen ze de problemen niet op. De nieuwe regering heeft op zich goede plannen, maar moeten het wel echt nu gaan laten zien."

Eerder maakten we deze uitlegvideo over het regeerakkoord in Italië en de positie van jongeren daarin:

Italië, steeds minder een land voor jongeren

Deel artikel: