Andre Vidigal en Lisandro Semedo vieren een goal
NOS VoetbalAangepast

Kampioenschap geen prioriteit voor Fortuna: de promotie is heilig

Betalingsproblemen, crisismanager, voorzieningenrechter en puntenaftrek. Even grasduinen in de historie van Fortuna Sittard levert een hoop woorden op waar een voetbalclub liever niet mee wordt geassocieerd. De problemen van Fortuna stapelden zich in het voorjaar van 2016 zo hoog op dat het voortbestaan - niet voor het eerst - aan een zijden draadje hing.

Hoe anders ziet de wereld er nu uit? De club kan praten over de eredivisie, promotie en het kampioenschap. Als Fortuna vanavond wint van Jong PSV, keert het na zestien jaar terug op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal.

Ondanks aanstaande promotie kennen ze bij Fortuna geen zenuwen

"Ik ben niet zenuwachtig", zegt voorzitter en investeerder Isitan Gün stellig. In de zomer van 2016 haalde hij Fortuna uit de schulden met een forse investering. Zijn geld waarborgde de toekomst van de club.

"Voor mij is het team al kampioen, ze hebben zo hard gewerkt het hele jaar. Ook als het resultaat niet goed is, dan ben ik nog steeds blij." En toch, als het vanavond misgaat, kan Gün niet tevreden zijn. Zou je zeggen. "In dat geval drink ik er een paar en gaan we morgen weer werken om het opnieuw te proberen. Zo is het leven."

Hoe dan ook, promotie of niet, Gün vindt Fortuna eigenlijk al een eredivisieclub. "We gaan er komen", zegt hij stellig. "Hoe eerder, hoe beter, maar we verdienen het gewoon in mijn ogen."

Een kampioenschap, promotie of allebei?

Drie ploegen in de Jupiler League maken nog kans op het kampioenschap, twee clubs mogen hopen op directe promotie. Dat vergt enige uitleg.

Als Jong Ajax wint van MVV mag het zich kampioen noemen en het bijbehorende feest vieren. Promoveren naar de eredivisie zit er echter niet in voor het Amsterdamse beloftenelftal.

In dat geval promoveert de nummer twee. Daarvoor heeft Fortuna Sittard, dat vanavond speelt tegen Jong PSV, de de beste papieren, terwijl het twee punten lager geklasseerde NEC op het vinkentouw zit. Pakt Fortuna of toch NEC, dat in actie komt tegen FC Dordrecht, de titel, dan weet die club zich uiteraard verzekerd van directe promotie naar de eredivisie. De andere club krijgt via de play-offs een herkansing om een ticket naar het hoogste niveau te bemachtigen.

De stand in de Jupiler league

Club Punten Doelsaldo
1. Jong Ajax 37-76 87-53 (+34)
2. Fortuna Sittard 37-75 80-41 (+39)
3. NEC 37-73 79-43 (+36)

Voor Perr Schuurs, een van de revelaties van Fortuna dit seizoen, is het kampioenschap eigenlijk bijzaak. "De promotie is heilig. Natuurlijk wil je voor de titel gaan, maar direct promoveren is fantastisch. We zullen moeten winnen om NEC achter ons te houden."

Schuurs is een kind van de club een weet hoe diep het dal was waaruit Fortuna is opgekrabbeld. "Ik speel sinds 2011 in de jeugd, dit is mijn plekje. Soms zag ik zeven nederlagen achter elkaar, maar toch vond ik het nog altijd leuk. Dat ik dit mag meemaken in het eerste jaar is gewoon fantastisch."

Met 'dit' doelt Schuurs natuurlijk op het meedraaien in de top van de eerste divisie. De investeringen van Gün en het werk dat hij daarna voor de club heeft verzet, zijn daarin niet te onderschatten, weet Schuurs. "Zijn komst was heel belangrijk om de club op te krikken."

Als je niet weet wat je doet, kun je er nog zo veel geld insteken, maar dan levert het nog niks op.

Isitan Gün

De vermogende Turk is zelf aanzienlijk bescheidener. Volgens hem is de stijgende lijn niet uitsluitend te danken aan zijn financiële injectie. "Het is niet mijn prestatie. Het is ook het teamwork van de spelers, de technische staf en de directie. Voetbal gaat niet om geld, het gaat om het managen van vaardigheden. Ons team heeft een goede visie, we proberen rationele beslissingen te nemen."

Wat dat betreft kan Gün zich wel vinden in een uitspraak van Johan Cruijff. Die zei ooit: "Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken." Gün geeft een eigen draai aan die woorden. "Als je niet weet wat je doet, kun je er nog zo veel geld in steken, maar dan levert het nog niks op."

Ferdi Kadioglu (l) en Perr Schuurs in duel

Kevin Hofland, die nu samen met Claudio Braga voor de groep staat na het vertrek van Sunday Oliseh, kent net als Gün geen zenuwen. "Deze wedstrijd is net zoals alle andere. We moeten goed starten, de wedstrijd doorkomen en aan het einde zien we het wel."

"Het is geen andere wedstrijd dan anders, alleen komen er wat meer mensen kijken en staat er een prijsje op het spel", vat de trainer de situatie nuchter samen. "Bij de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht vorige week waren de spelers ontspannen en gemotiveerd. Wij als staf kunnen lekker achterover leunen."

Investeerder Gün kijkt uit naar de cruciale avond, waarop hij bovendien nog beschikt over een extra troef. "Mijn dochter is erbij en ze is jarig, ik hoop dat dat geluk brengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl