Herbert Diess is de nieuwe topman van Volkswagen
NOS NieuwsAangepast

Ex-BMW-man nieuwe topman bij Volkswagen

Een wissel aan de top van autofabrikant Volkswagen. Na een moeilijke periode waarin het Duitse bedrijf in crisis was vanwege wereldwijd gesjoemel met dieselauto's, maakt topman Matthias Müller nu plaats voor Herbert Diess.

Diess, 60 jaar, maakte in 2015 de overstap van concurrent BMW naar Volkswagen. Dat was twee maanden voordat de dieselaffaire naar buiten kwam. De van huis uit ingenieur heeft zich altijd beziggehouden met de overgang naar elektrisch rijden.

De vertrekkende Müller kwam in 2015 aan het roer van de Volkswagengroep toen toenmalige topman Winterkorn het veld ruimde vanwege de dieselaffaire. Het bedrijf belandde vervolgens in een crisis, terwijl de ene na de andere organisatie een onderzoek naar het schandaal instelde. Verschillende boetes en schikkingen volgden.

'Culturele verandering'

Müller kwam aan het hoofd van het bedrijf toen het voor de grootste uitdaging in zijn geschiedenis stond, zegt voorzitter van de raad van toezicht Hans Dieter Pötsch. Hij zou vervolgens "een culturele verandering" in gang hebben gezet.

Nadat Müller vandaag was teruggetreden, benoemde de raad van toezicht van Volkswagen Diess per direct als opvolger. Volgens het autobedrijf is de wissel nodig om de veranderingen die het in gang heeft gezet verder door te voeren.

Volkswagen wil zich meer gaan richten op milieuvriendelijk vervoer. Diess wil dat het bedrijf in 2025 de grootste fabrikant van elektrische auto's is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl