Matthijs de Ligt
NOS VoetbalAangepast

Ster De Ligt rijst snel: 'Barcelona zou ideale club voor hem zijn'

'Stormachtig' doet bijna eufemistisch aan als omschrijving van de ontwikkeling van Matthijs de Ligt. De jongste Ajax-aanvoerder ooit. Uitblinkend in Oranje. Maar hoe goed kan De Ligt de komende jaren eigenlijk worden?

Heel goed. Blijkt uit een analyse van SciSports. De Ligt is volgens het statistiekenbureau, dat voor diverse voetbalclubs analyses en prognoses van profvoetballers maakt, het grootste talent ter wereld in de categorie tot achttien jaar, gemeten naar de invloed van een speler op zijn elftal. De jonge Ajacied heeft volgens het bedrijf de potentie om - significant - beter te worden dan Sergio Ramos en Leonardo Bonucci op dit moment zijn.

Matthijs de Ligt heeft de potentie beter te worden dan Leonardo Bonucci en Sergio Ramos nu zijn

The sky is the limit, blijkt ook uit de lovende woorden van Ajax-kenners Jaap de Groot en Auke Kok. Wat De Groot betreft lijdt het geen twijfel dat De Ligt de wereldtop haalt.

"Hij is stabiel, een zekerheid", weet de chef sport van De Telegraaf, die Ajax al decennia op de voet volgt. "Daarnaast heeft hij een hele goede functionele techniek. Koppen, aannemen, passen, dat beheerst hij uitstekend."

"In zijn kop zit het ook goed. Dan hoef je alleen maar te werken aan je handelingssnelheid, en dat is een kwestie van veel doen. Het zou me heel erg verbazen als dit avontuur niet goed afloopt."

Matthijs de Ligt, wereldtopper in wording

De Ligt is evenwichtig, maar tegelijkertijd vol bravoure constateert ook Kok, schrijver van sportboeken over onder meer Oranje en Ajax. "Het lef waarmee hij lange passes geeft... Dat is iets dat bij voorgangers als Frank de Boer en Ruud Krol pas op latere leeftijd kwam."

"Je zag tegen Portugal ook weer dat hij zonder enige schroom tegen iemand als Cristiano Ronaldo speelt", vervolgt Kok. "Dat is wel bijzonder. Je zag Ronaldo zelfs een paar keer lafhartig wraak op hem nemen. Dat zegt iets: je krijgt kennelijk geen vat op die jongen. Maar ik heb er een hekel aan om een jonge speler te snel te bewieroken..."

Matthijs de Ligt ruimt op in de topper tegen Feyenoord

De Ligt is groot en sterk, ogenschijnlijk ideaal voor een centrumverdediger. Maar zijn gebrek aan wendbaarheid kan volgens Kok een obstakel zijn op de weg naar de top. "Stoere spitsen kan hij wel aan, maar hoe houdt hij zich staande tegen kleine en handige aanvallers? Dat is te trainen, hij is nog jong, maar een zwak punt."

De Groot beaamt dat. "Maar dat hadden Ronald Koeman en Pep Guardiola vlak voor de defensie ook niet in Barcelona's Dream Team. Dat moet je met positiespel en handelingssnelheid compenseren. Geen speler is perfect, met de jaren gaat hij die slimheid absoluut ontwikkelen."

Je zag Ronaldo een paar keer lafhartig wraak op hem nemen. Dat zegt iets.

Ajax-kenner Auke Kok

De Ligt hield zich bij het Nederlands elftal ogenschijnlijk moeiteloos staande tegen Engeland en Portugal, iets dat de scouts van mondiale topclubs niet kan zijn ontgaan. Moeten Ajax-fans vrezen voor een transfer van hun kersverse aanvoerder?

"Ik denk dat hij vertrekt", aldus Kok. "Als hij slim is blijft hij zeker nog een jaar, maar als je hem zo ziet spelen, ook in Oranje, zou je zeggen: ga maar gelijk door. Want je bent nu al zó goed dat je een uitzondering op de regel bent."

Het feit dat een people manager als Erik ten Hag de jongeling tot aanvoerder bombardeerde past in dat plaatje. "Dat is geen rare kwibus."

Matthijs de Ligt had Cristiano Ronaldo aan de ketting tijdens Portugal-Nederland

De Groot denkt dat De Ligt nog één of twee jaar in Amsterdam blijft. "Je moet niet vergeten dat het geen goede tijd is voor Nederlandse spelers om weg te gaan. Oranje doet niet mee aan het WK en je weet: topvoetbal is marketing. Dus dit jaar zit je in de b-groep."

Op termijn ligt de toekomst van De Ligt volgens De Groot in het Camp Nou. "De relatie tussen Ajax en Barcelona kennende sluit ik niet uit dat ze hem zeggen: in principe kom je hierheen, in goed overleg met Ajax bepalen we het juiste moment. Barcelona zou voor hem de ideale club zijn. Gerard Piqué zit in de herfst van zijn loopbaan, het lijkt allemaal als een puzzel in elkaar te vallen."

Matthijs de Ligt op de voorpagina van El Mundo

Dat vermoeden is niet uit de lucht gegrepen. De Catalaanse sportkranten schrijven al weken over een eventuele komst van De Ligt. Zo verscheen de Ajacied deze week voorpaginagroot in El Mundo Deportivo.

En toeval of niet, na zijn overtuigende optredens tegen Engeland en Portugal proefde De Ligt alvast van het leven in Barcelona. In de familie Kluivert had hij in ieder geval ervaren reisleiders, zo bleek uit een foto op de Instagram-pagina van voormalig Barcelona-spits Patrick Kluivert.

Matthijs de Ligt (r) met de familie Kluivert in Barcelona

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl