NOS Op 3
ANP / Bewerking NOS

222 miljoen voor Neymar. Dat is meer dan twee keer zoveel als de vorige recordtransfer. De allerduurste speler ooit, maar voor hoe lang? Volgens de data van voetbalonderzoeksbureau Scisports kunnen drie toptalenten dat record in de toekomst gaan verbreken.

"Ik zou er niet gek van opkijken als binnen tien jaar de eerste speler voor meer dan een miljard verkocht wordt", zegt Giels Brouwer, oprichter van Scisports. Met één druk op de knop verschijnt er een lijst met relatief onbekende talenten die potentieel beter zijn dan Neymar.

De top drie zie je in deze video:

De Neymar van de toekomst

De Mexicaan Diego Lainez (17, Club América), Spanjaard Mikel Oyarzabal (20, Real Sociedad) en Braziliaan Malcom (20, Bordeaux) worden door Giels getipt als toppers van de toekomst.

En dat allemaal op basis van ruwe data. Die krijgt zijn bedrijf van een extern bureau, dat alles handmatig bijhoudt. "Wij verwerken die en zorgen dat we de toptalenten eruit kunnen filteren."

Giels speelde vroeger dag en nacht Football Manager. Een computergame waarbij je spelers scout op basis van potentie. "Toen dacht ik: Waarom doen we dit niet in het echt?" Zo ontstond het idee achter zijn voetbaldatabedrijf.

Volgens onze data is Neymar die 222 miljoen euro gewoon waard.

Giels Brouwer, oprichter van Scisports

Nu, een aantal jaar later, heeft hij beschikking over een database van meer dan 300.000 spelers. "Dat gaat van de hoofdklasse bij de amateurs tot de absolute topcompetities." Daarbij wordt alles bijgehouden. Passes, dribbels, schoten, goals, assists en ga zo maar door.

Die data zijn goud waard, vertelt Giels. "Wat scouts van voetbalclubs in drie maanden doen, doen wij in een paar clicks." Op die manier adviseert Scisports voetbalclubs welke spelers ze moeten kopen.

Daarbij wordt vooral gekeken naar de potentie van spelers. "Dan staat Neymar op eenzame hoogte. Hij is die 222 miljoen euro volgens onze data gewoon waard."

De score van Neymar vergeleken met de duurste spelers ter wereld Giels Brouwer

Potentiële supersterren

Giels' bedrijf heeft een systeem gebouwd waarbij spelers kunnen worden gefilterd op basis van een ranking: een combinatie van hoe goed een speler passt, dribbelt en scoort afgezet tegen de zwaarte van de competitie. Op basis van die score is Lionel Messi de allerbeste.

De 30-jarige Argentijn verliest het wel van Neymar als het om potentie gaat. En juist die score is volgens Giels interessant voor clubs. De potentiescore wordt bepaald door naar het groeipatroon van soortgelijke spelers te kijken. "Lainez, Oyarzabal en Malcom hebben op hun leeftijd al meer potentie dan Neymar toen hij zo oud was."

Clubs staan te springen om die informatie. Jonge, onbekende spelers kunnen al vroeg ontdekt worden en voor relatief weinig geld worden opgepikt. Giels: "Met een paar klikken kunnen wij de nieuwe Neymar vinden."

STER reclame