NOS Wielrennen••Aangepast

Lampaert troeft sterke Teunissen af in Dwars door Vlaanderen

Lampaert houdt Teunissen van zege in Dwars door Vlaanderen

Yves Lampaert heeft de 73ste editie van Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Belg van QuickStep was in de slotfase de slimste van een kopgroep van vijf.

Achter de weggesprongen Lampaert, die vorig jaar ook al de beste was in Waregem, werd Mike Teunissen knap tweede. Tweevoudig winnaar Niki Terpstra werd dit keer negende.

Voor QuickStep, de veelvraat van dit voorseizoen, is het al de twintigste zege dit seizoen.

Geen opwarmertje

In de West-Vlaamse semiklassieker tussen Roeselare en Waregem moesten 180 kilometer en 12 hellingen, grotendeels over kasseien, worden bedwongen.

Veel renners zouden de koers als een opwarmertje voor de Ronde van Vlaanderen zien en bovendien stonden renners als Nairo Quintana, Romain Bardet en Alejandro Valverde om vast te wennen aan het dokkeren over de kasseien. In de komende Tour de France zit namelijk een kasseienrit.

Door de harde wind en de striemende regen was van een gezapige trainingskoers geen enkele sprake. Sterker, de grote favorieten smeten met hun krachten.

Van Aert

Voordat de finale goed en wel losbarstte raakten de Belgen twee blikvangers kwijt. Oliver Naesen moest in zijn Belgische kampioenstrui de koers staken na een valpartij en dat lot trof ook Wout van Aert, die in botsing kwam met een seingever.

De wereldkampioen veldrijden keerde nog terug, maar moest op zo'n 60 kilometer van de streep toch passen na een lekke band.

Vooraan staken Zdenek Stybar en Tony Martin de lont in het kruitvat en daarna viel het niet meer stil. Dat bleek meteen het einde van sprinters als Elia Viviani en Dylan Groenewegen.

Valverde kan dit óók

Meervoudig wereldkampioen tijdrijden Martin ging er alleen vandoor, maar klapte in een gladde bocht tegen het asfalt. Daarna namen John Degenkolb, Stybar en uitgerekend Valverde het heft in handen.

De Spaanse klimmer met het snelle eindschot meed tot nu toe de Vlaamse keienklassiekers om toe te kunnen slaan in de Waalse Pijl (5 zeges), Luik-Bastenaken-Luik (4 zeges) en de grote rondes. Dit jaar maakte hij een uitzondering, al gaf hij vooraf aan niet te veel risico's te willen nemen.

Daar bleek niets van, want onder impuls van Valverde ontstond een kopgroep van elf. Dat was niet naar de zin van Lotto-Jumbo dat in de achtergrond alles op alles zette om Danny van Poppel en Timo Roosen vooraf af te zetten.

Van Poppel redde het niet, maar Roosen wist wel het gat te dichten met onder anderen Niki Terpstra (QuickStep) en Mike Teunissen (Sunweb) in zijn kielzog.

Benoot en Van Avermaet

Tiesj Benoot, de winnaar van de Strade Bianche, koos op 35 kilometer van de finish de aanval op de Knokteberg en kreeg Greg Van Avermaet mee.

Elf renners, onder wie Roosen, Terpstra, Teunissen en Valverde konden weer aansluiten en dat was voor Sep Vanmarcke het sein om de aanval te kiezen.

Na zijn inspanning op de kasseien van de Varent konden alleen Teunissen, Edvald Boasson Hagen, Mads Pedersen en Yves Lampaert volgen.

Met vijf naar de finish

In de slotfase pareerde de rappe Teunissen meerdere aanvallen, maar moest even passen toen Lampaert in de laatste kilometer weg reed.

De 25-jarige Nederlander klopte Vanmarcke eenvoudig in de sprint voor de tweede plaats, maar de bloemen waren opnieuw voor Lampaert. In de achtervolgende groep eindigde Terpstra als negende en Roosen als dertiende.

Valverde eindigde in zijn eerste Vlaamse kasseienklassieker verdienstelijk als elfde.

Het podium van Dwars door Vlaanderen 2018: Mike Teunissen, Yves Lampaert en Sep Vanmarcke

Liefhebber Teunissen: er zat meer in

Na afloop zat Teunissen met gemengde gevoelens. "Zo vaak rijd ik niet in de finale van zo'n koers. Ik had niet gedacht dat ik hier op het podium zou rijden en ook niet dat ik die sprint zo goed zou rijden", vertelde de Limburger monter. "Ik wilde een beetje gokken, want er zaten wel rappe mannen zoals Sep Vanmarcke en Edvald Boasson Hagen. Dat had ik achteraf niet moeten doen."

Teunissen mist nog ervaring in finales: maar dit smaakt naar meer

Zijn eerste grote profzege - hij won al eens de proloog van de kleine Franse rittenkoers Tour de l'Ain - ging aan zijn neus voorbij, maar toch keek Teunissen tevreden terug.

"Ik zat op de Varente in het wiel van Valverde", aldus Teunissen. "Dat heb ik nog niet vaak meegemaakt, dus ik was eigenlijk alleen maar aan het genieten. Ik ben ook gewoon liefhebber van de koers."

Van Dijk wint bij vrouwen

Teunissen had het feest voor zijn ploeg compleet kunnen maken. Eerder op de dag was Ellen van Dijk namelijk de beste in Dwars door Vlaanderen voor vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl