Veel schaatsers op de Prinsengracht in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Op veel plaatsen gedaan met ijspret: 'Ga van het ijs!'

Dooi maakt het op een aantal plekken in Nederland gevaarlijk om nog het ijs op te gaan. Daarvoor waarschuwen verschillende gemeenten en politiekorpsen.

In Amsterdam rukte een traumahelikopter uit, omdat er iemand onder het ijs van de Bloemgracht zou liggen. Maar duikers van de brandweer hebben niemand gevonden. Ook stond er niemand op de kant met natte kleren, zegt de politie, die onderzoekt waar de melding vandaan komt.

Door het ijs

Meerdere mensen zijn vandaag door het ijs gezakt in de hoofdstad. De politie in Amsterdam gebiedt mensen van het ijs te gaan.

Traumahelikopter rukt uit omdat er iemand onder het ijs zou liggen.

Megafoons

In het centrum van Utrecht gebruikt de politie megafoons om schaatsers en andere recreanten naar de kant te manen.

In Zaandam moest een jongen naar het ziekenhuis voor controle, nadat hij door het ijs was gezakt. De politie vraagt mensen via Twitter voorzichtig te zijn, maar verbiedt schaatsen niet.

Betoverd

Nederland was de afgelopen week in de ban van het natuurijs. Het werd al ruim een week voorspeld, maar het geduld van ijsliefhebbers werd op de proef gesteld. Door wind en sneeuwval duurde het op veel plekken langer dan verwacht voordat het ijs begaanbaar was.

In de steden duurde het tot vrijdag voordat er grotere groepen mensen het ijs op konden. Maar toen het eindelijk kon, werd de ijspret zelfs in het buitenland opgemerkt.

Het Amerikaanse Time schreef over schaatsen op de Amsterdamse grachten. Duitse en Engelse media hadden een ijsvogel in het vizier, die zat vastgevroren in het ijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl