Bart de Vries
NOS SchaatsenAangepast

De Vries en Dedden zegevieren op natuurijs in Arnhem

Bart de Vries heeft de marathon op natuurijs in Arnhem op zijn naam geschreven. De schaatser van Bouw & Techniek had na 100 ronden een beter eindschot dan Erik Jan Kooiman.

Crispijn Ariëns, De Vries en Kooiman maakten zich vroeg los van het peloton en kregen ongeveer halverwege de wedstrijd gezelschap van Evert en Willem Hoolwerf.

Spanning

Het vijftal bleef vooruit, pakte twee ronden voorsprong en zorgde voor een spannend slot. De Vries probeerde als eerste weg te komen, maar werd snel ingerekend.

Kooiman sloeg vervolgens een gaatje en de enige die kon volgen was De Vries. In de sprint bleek de 29-jarige inwoner van Heerenveen de sterkste. Ariëns werd op korte afstand derde.

Simon Schouten, die woensdag de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen winnend afsloot, werd nu zesde. Jorrit Bergsma, die in Haaksbergen nog één van de smaakmakers was, moest de strijd in Arnhem staken. Hij kwam met zijn schaats buiten de baan terecht, waardoor deze bot werd en Bergsma niet goed de bochten meer kon nemen.

Vrijdagochtend wordt er nog een keer in Noordlaren geschaatst. De marathon in Veenoord, die voor zaterdag op het programma stond, gaat niet door. Het ijs is niet goed genoeg.

Ineke Dedden

Ineke Dedden won eerder op de avond de marathon bij de vrouwen. De Wanneperveense won in de snijdende kou de sprint van een kopgroep van vijf vrouwen.

De 24-jarige Dedden, vorig jaar Nederlands kampioen op de Weissensee, liet na 60 ronden Roza Blokker en Nicky van Leeuwen achter zich.

Wind

Net als in Haaksbergen speelde de wind een factor op ijsbaan 't Cranevelt.

Met nog 19 ronden te gaan vormde zich een kopgroep van zeven vrouwen, die later werd gereduceerd tot vijf. In de sprint bleek Palet-rijdster Dedden net iets sneller dan Blokker en Van Leeuwen.

Woensdag zegevierde Manon Kamminga in Haaksbergen. Zij werd dit keer zesde door de sprint van het peloton te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl