Een scholier bij een herdenking van de schietpartij in Parkland, Florida
NOS NieuwsAangepast

United Airlines en Delta verbreken banden met vuurwapenlobby

Steeds meer Amerikaanse bedrijven verbreken hun banden met de National Rifle Association (NRA), de belangenclub van vuurwapenbezitters en -makers in de VS.

De grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta en United Airlines hebben deze stap ook gezet. Ze geven NRA-leden geen korting meer op vluchten naar het jaarlijkse NRA-congres en verzoeken de organisatie alle verwijzingen naar hun eigen maatschappij van de NRA-website te halen.

De autoverhuurders Avis, Hertz en Enterprise, de Best Western-hotelketen en tientallen andere bedrijven die NRA-leden voordelen gaven, gingen ze voor.

#boycotNRA

Deze ontwikkeling is een onverwacht succes voor de #boycotNRA-beweging. Die kreeg vleugels na de dodelijke schietpartij deze maand in Florida, waar een 19-jarige ex-leerling zeventien mensen doodschoot.

Zoals altijd na zo'n schietpartij leidde dat tot felle reacties richting NRA, omdat die elke poging om de vuurwapenverkoop aan banden te leggen, tegenhield.

Overlevende Florida spreekt menigte toe

Anders dan voorgaande keren, houdt de kritiek en het protest dit keer wel aan. De hashtag #boycotNRA was de afgelopen 24 uur trending op Twitter in de VS. Dat is mede te danken aan de acties van ouders en medescholieren van de slachtoffers in Florida. Hun acties zijn voorlopig nog niet afgelopen.

Op 14 maart is er een landelijke 'walk-out' waarbij scholieren in het hele land demonstratief de klaslokalen uitlopen en na zeventien minuten (één minuut voor elk dodelijk slachtoffer in Florida) weer terugkeren. Op 24 maart is er een grote mars in de hoofdstad Washington gepland.

Herzien

Het protest tegen de wapenwetgeving en de NRA is dit keer blijkbaar zo omvangrijk, dat bedrijven het niet langer kunnen negeren.

"De reacties van klanten hebben ons ertoe gebracht onze relatie met de NRA te herzien", schreef een bank die de banden met de NRA verbrak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl