Een oefening van defensie
NOS NieuwsAangepast

'Defensie zal lering trekken uit misbruikzaak'

Defensie acht het aannemelijk dat een 17-jarige militair in 1982 is misbruikt op de Koninklijke Militaire School in Weert. Omdat de zaak is verjaard, zal er echter niemand meer worden gestraft, schrijft staatssecretaris Visser aan de Tweede Kamer.

Ronald Vreeburg deed vorig jaar september zijn verhaal in de Volkskrant, als een van de eerste mannelijke militairen die openlijk spraken over seksueel geweld. Hij vertelde hoe hij in 1982 was overmeesterd door vijf militairen, werd vastgebonden op bed en misbruikt.

Vreeburg zei het incident destijds te hebben gemeld aan de pelotonsleiding, maar dat er niets was gedaan. Twee van de daders zouden nog altijd een hoge functie bij Defensie hebben.

Geen ontslagen

Het verhaal van Vreeburg wordt bevestigd in gesprekken met betrokkenen, schrijft Visser na onderzoek. 35 jaar na dato kon niet meer worden vastgesteld of er destijds melding was gemaakt van de zaak.

Visser noemt het "strijdig met mijn gevoel van rechtvaardigheid" dat de daders niet meer kunnen worden vervolgd wegens de verjaring. "Wat wel mogelijk is, zullen we doen", belooft ze. Volgens de Volkskrant worden de mannen "op het hoogste niveau" aangesproken op hun gedrag.

Dat sommigen zich niets kunnen herinneren, zie ik als een manier om hiermee weg te komen.

Ronald Vreeburg

In haar brief schrijft Visser verder dat defensie Vreeburg beter had moeten ondersteunen. Ze roemt het feit dat Vreeburg in 2015 nogmaals naar de inspecteur-generaal stapte om de zaak aanhangig te maken en noemt het fout dat hij toen niet meer hulp kreeg omdat de zaak verjaard was.

"Ondanks dat er volgens protocol is gehandeld, begrijp ik heel goed dat hij zich niet gehoord voelde", schrijft Visser. "Defensie wil en moet lering trekken uit deze zaak." Daarom zal de zaak geanonimiseerd worden gebruikt bij trainingen en wordt het protocol nog eens tegen het licht gehouden.

Vreeburg is opgelucht, maar reageert ook kritisch in de Volkskrant. "Ik had wel verwacht dat de commissie de vijf daders had kunnen aanwijzen, zeker omdat er zoveel omstanders waren. En dat sommigen zich niets kunnen herinneren, zie ik als een manier om hiermee weg te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl