Premier Malcolm Turnbull (links) en vicepremier Joyce Barnaby
NOS NieuwsAangepast

Australische premier verbiedt ministers seks te hebben met personeel

"Een schokkende inschattingsfout", zo noemt premier Malcolm Turnbull van Australië de affaire van de vicepremier. Barnaby Joyce heeft zijn vrouw en kinderen verlaten voor zijn inmiddels zwangere ex-woordvoerster. Premier Turnbull zegt dat hij seks tussen ministers en hun personeel gaat verbieden.

De buitenechtelijke relatie van de leider van de Nationale Partij (NP) zorgt voor opschudding in Australië. Hij is een politicus die bekendstaat om zijn zeer conservatieve standpunten, benadrukt NOS-correspondent Robert Portier op Twitter.

Joyce overleefde vandaag een motie van wantrouwen tegen hem in de Australische Senaat. Wel legt hij komende week tijdelijk zijn functie neer. Daardoor is de in België geboren Mathias Cormann tijdelijk de waarnemend premier van het land. Hij vervangt Turnbull, die dan op staatsbezoek is in de Verenigde Staten.

De premier zegt dat Joyce zijn vrouw en minnares in "een wereld van rampspoed" heeft gestort door de affaire. Zijn relatie met de voormalige pr-adviseur werd deze week bekend na een publicatie in een Australische krant.

Het 24-jarige huwelijk tussen Joyce en zijn echtgenote kwam daarmee ten einde. Ze hebben samen vier kinderen. Dinsdag bood de vicepremier zijn vrouw, kinderen en vriendin openlijk zijn excuses aan.

Volgens Turnbull is de pijnlijke situatie een goed voorbeeld waarom een relatie op de werkvloer een slecht idee is. "Ministers, ongeacht of ze nou getrouwd of single zijn, moeten geen seksuele relatie aangaan met hun stafleden."

Rel om dubbele nationaliteit

De NP-leider haalde ook vorig jaar geregeld de krantenkoppen. In oktober verloor Joyce tijdelijk zijn zetel in het parlement vanwege zijn dubbele nationaliteit. Zijn vader had, zonder dat Joyce het wist, de Engelse nationaliteit doorgegeven aan zijn zoon. Dat concludeerde een speciale commissie.

Nadat Joyce daarachter was gekomen, gaf hij zijn tweede nationaliteit op en kreeg daardoor bij tussentijdse verkiezingen een kans zijn zetel terug te winnen. Dat lukte door het behalen van een bijna twee derde meerderheid. In december kon hij weer aan de slag in het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl