NOS SportAangepast

Het olympisch vuur is ontstoken: de Spelen zijn begonnen

Openingsceremonie: spektakel, parade, historie en de vlam

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn officieel geopend. Na een twee uur durende openingsceremonie in het Olympisch Stadion werd het olympisch vuur ontstoken door de Zuid-Koreaanse oud-kunstschaatser Kim Yu-na.

De Zuid-Koreaanse president Moo Jae-in had de Spelen kort daarvoor officieel voor geopend verklaard. IOC-voorzitter Thomas Bach hield een toespraak waarin hij veel waardering uitte over het initiatief van Noord- en Zuid-Korea om gezamenlijk het stadion binnen te komen. "Het samen binnenkomen van Noord- en Zuid-Korea vormt een boodschap van vrede", sprak Bach. "Laten we deze olympische boodschap met de wereld delen."

Nederland als vijfde binnen

Het spektakel in het olympisch stadion begon met een reeks optredens waarin de historie, toekomst, cultuur en natuur van Korea centraal stonden. Daarna begon de parade met de 91 deelnemende landen, in volgorde van het Koreaanse alfabet.

Griekenland kwam traditioneel als eerste, gevolgd door Ghana, dat wordt vertegenwoordigd door de Nederlands-Ghanese skeletonner Akwasi Frimpong.

Nederland kwam als vijfde land het stadion binnen. De vlag werd gedragen door schaatser Jan Smeekens. Slechts 11 van de 33 Nederlandse sporters die in Pyeongchang in actie komen, liepen mee. Naast Smeekens waren dat Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden, Irene Schouten, Kimberley Bos en Cheryl Maas.

De 168 sporters uit Rusland verschenen onder neutrale vlag en in grijze kleding ten tonele. Er klonk voorzichtig gejuich, maar ook enig boegeroep.

De parade werd afgesloten met de gezamenlijke opkomst van Noord- en Zuid-Korea. De Korea's betraden het stadion met een speciale vlag (wit van kleur met in het blauw het Koreaans schiereiland) en onder ovationeel applaus van het publiek.

'Deze vlag laat een gezamenlijke toekomst zien'

Nadat de Zuid-Koreanse president Moon de Winterspelen voor geopend had verklaard, werd de olympische vlag gehesen, klonk de olympische hymne, werd de eed afgelegd en als hoogtepunt de olympische vlam ontstoken.

De fakkel werd via een trap naar boven gebracht door een Noord- en een Zuid-Koreaanse ijshockeyster. Boven wachtte - op schaatsen - Kim Yu-an, olympisch kampioene van 2010, die het vuur vervolgens ontstak.

Historische handdruk

Op de tribune zaten veel hoogwaardigheidsbekleders, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Mark Rutte, de Amerikaanse vice-president Mike Pence en Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Nadat de Zuid-Koreaanse president Moon samen met IOC-voorzitter Thomas Bach het stadion was binnengekomen, deed zich een historisch moment voor: Moon schudde de hand van Kim.

President Zuid-Korea schudt hand zus Kim Jong-un

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl