NOS NieuwsAangepast

Vondst dode vrouw naast peuter zet Rotterdam aan het denken

Een week lang zou een 41-jarige vrouw dood in haar woning hebben gelegen, voor ze op 20 januari werd aangetroffen door de politie. Haar 3-jarige dochter zat vermoedelijk al die tijd in het huis.

Het nieuws komt hard aan bij de gemeente Rotterdam. Het gezin was in beeld bij hulpverleningsinstanties. "Het is extra pijnlijk als je bedenkt dat we hier gisteren nog een debat over hebben gehad in de gemeenteraad", zegt Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de raad.

"We zien de wachtlijsten bij Veilig Thuis nog altijd groeien. Dat was aanleiding voor ons om het debat te voeren. Het is ontzettend wrang als je met elkaar probeert het goede te doen, en dan zo'n bericht binnenkomt."

De gemeente Rotterdam probeert al langer het beleid ten aanzien van hulpverleningsinstanties te verbeteren. Aanleiding was in 2015 de dood van een jongetje van 10 maanden. Hij overleed aan de gevolgen van mishandeling, terwijl het gezin onder toezicht stond bij verschillende instanties.

Toenmalig wethouder Hugo de Jonge, nu minister van Volksgezondheid, besloot maatregelen te nemen. Zo zou het aantal hulpverlenende organisaties worden teruggeschroefd, om te voorkomen dat instanties langs elkaar heen werken. "Sindsdien zijn we als gemeente ook flink op de communicatieketen gaan zitten", zegt Hoogwerf.

In dit geval gaat het denk ik ook om een communicatieprobleem.

Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam)

Ook dit gezin was volgens de zussen van de overleden vrouw in beeld bij verschillende hulpverlenende instanties. Het 3-jarige meisje stond enige tijd onder toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming. Dat toezicht stopte eind vorig jaar, maar dat hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen toezicht meer was. Volgens RTV Rijnmond wordt in dat soort gevallen bijvoorbeeld een wijkteam ingeschakeld.

Een vriendin van de vrouw zegt dat familieleden in november nog contact hebben gezocht met Veilig Thuis. "Dat vond ze niet leuk." Er zou toen contact zijn geweest met een medewerker van Veilig Thuis en een vertrouwensarts. "Het contact met ons hield toen op."

Leefbaar Rotterdam-raadslid Hoogwerf zegt dat er in dit geval vermoedelijk sprake is geweest van een communicatieprobleem. Ze wil niet zeggen of ze doelt op communicatieproblemen tussen toezichthoudende instanties. "Ik wil niet vooruitlopen op de onderzoeksresultaten."

Te vroeg

Wethouder Sven de Langen vindt het te vroeg om deze zaak te vergelijken met eerdere incidenten, waaronder dat in 2015. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is ingeschakeld en er is een onderzoek gestart.

Ook Hoogwerf vindt het nog te vroeg om met vingers te wijzen. "Maar je wil als stad voor de kwetsbaren staan. Daarom moet de onderste steen boven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl