Beelden van het bootje
NOS NieuwsAangepast

Opvarenden gevonden van vermiste boot bij Kiribati

Reddingswerkers uit Nieuw-Zeeland hebben zeven opvarenden gevonden van een schip uit Kiribati dat al een week vermist is. De groep werd vanuit de lucht gespot in een reddingsbootje. Het gaat om zes volwassenen en een meisje van 14.

Nadat de luchtmacht van Nieuw-Zeeland water, voedsel en communicatieapparatuur had gedropt, werd een vissersboot op 100 kilometer afstand gevraagd de acht personen op te pikken. Zij hebben vier dagen zonder water op zee doorgebracht.

Het vissersschip redt de schipbreukelingen

Gekapseisd

De groep vertrok een week geleden met 43 anderen met de catamaran Butiraoi voor een tweedaagse reis van 250 kilometer van het eiland Nonouiti naar de hoofdstad. Zaterdag startte er een internationale zoekactie naar het schip.

Volgens de geredde opvarenden is de Butiraoi vier dagen geleden gekapseisd en gezonken. De zeven konden een reddingsboot vinden, maar van de andere opvarenden ontbreekt elk spoor.

De Nieuw-Zeelandse luchtmacht zal nu eerst de schipbreukelingen horen voordat wordt besloten waar verder wordt gezocht naar overlevenden.

Schroef defect

Het is niet duidelijk waardoor de Butiraoi is vergaan. Voor vertrek was er nog een reparatie uitgevoerd aan de schroef van de houten boot, nadat het was vastgelopen in ondiep water.

Als de schroef opnieuw defect is gegaan, zou het schip op drift kunnen zijn geraakt. De zee was in de regio soms onstuimig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl