Mensen aan het werk bij Alescon
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

'Moorlag-uitzendkrachten' krijgen loon nabetaald

Ruim 500 medewerkers van sociale werkplaats Alescon in Assen krijgen loon nabetaald. Dat waren ze misgelopen door de uitzendconstructie, waardoor PvdA-Kamerlid Moorlag (voorheen directeur van de instantie) in opspraak was gekomen.

Het gaat om 900.000 euro voor eindejaarsuitkeringen, seniorendagen en eventueel misgelopen loon door ziekte. 300 medewerkers komen in dienst bij Alescon. Dat kost Alescon op jaarbasis 400.000 euro extra.

Vakbond FNV heeft een akkoord gesloten met het Drentse werkvoorzieningsschap. Hierdoor is het hoger beroep, dat Alescon wilde instellen van de baan, schrijft RTV Noord.

Schijnconstructie

De rechter oordeelde in december dat er sprake was van een schijnconstructie. Dat is in strijd met het doel en de strekking van de wet: het bieden van rechtszekerheid aan een groep kwetsbare werknemers.

Alescon had in 2011 een eigen uitzendconstructie bedacht om meer mensen aan het werk te houden. Ze deden hetzelfde werk als eerder, maar kregen minder betaald omdat ze voortaan onder de uitzend-cao vielen. Na aanvankelijke instemming met de constructie stapte de FNV in 2016 alsnog naar de rechter.

Geloofwaardig als Kamerlid

Het vonnis over de uitzendconstructie was eind vorig jaar de aanzet tot de commotie rond PvdA-Kamerlid William Moorlag. De Winsumer was van 2015 tot 2017 directeur van Alescon en zette de uitzendconstructie van zijn voorganger voort.

Leden van de PvdA eisten Moorlags aftreden als parlementariër, maar een interne partijcommissie oordeelde zondag dat hij toch Kamerlid mag blijven. Volgens de commissie had Moorlag goede bedoelingen en blijft hij geloofwaardig als Kamerlid.

Advertentie via Ster.nl