NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 10/1: Michael P. voor de rechter en statiegeld flesjes en blikjes

Goedemorgen! Michael P., de man die verdacht wordt van het verkrachten en vermoorden van Anne Faber, staat voor de rechter. En de Rijn zal vandaag bij Lobith de hoogste stand bereiken.

Het is overwegend bewolkt en af en toe valt er wat regen of motregen. Vanmiddag wordt het rond 8 graden en wordt het in het zuiden langzaam droger. Er waait een matige zuidelijke wind.

Weerkaart 10 januari

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De rechtszaak tegen Michael P. begint vandaag. P., die verdacht wordt van het verkrachten en vermoorden van Anne Faber, is er zelf niet bij. Op de zogeheten pro forma-zitting gaat het over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de planning. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

• Ook in de zaak van de dood van het 8-jarige meisje Sharleyne uit Hoogeveen is er een pro forma-zitting. Ze viel van het balkon van haar flat, maar was daarvoor waarschijnlijk al gewurgd. De moeder is de verdachte.

• De Amerikaanse politicus Pete Hoekstra biedt in Paleis Noordeinde zijn geloofsbrieven aan Koning Willem-Alexander aan. Daarna is Hoekstra officieel de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland.

• In de Rijn bij Lobith wordt in de ochtend de hoogste waterstand verwacht, ruim 14 meter boven NAP. Normaal komt het water niet hoger dan twaalf meter.

De waterstand was gisteren al 14,57 meter

Wat heb je gemist?

Voor de kust van Libië is een boot met migranten omgeslagen. Mogelijk zijn tientallen mensen omgekomen. De rubberboot had ruim honderd migranten aan boord en was op weg naar Europa. Waarschijnlijk sloeg de boot om tijdens slecht weer op zee. Tot nu toe zijn 17 opvarenden gered.

Overlevenden zouden zich uren hebben vastgeklampt aan onderdelen van de boot voor er hulp was. De kustwacht heeft de vluchtelingen teruggebracht naar een marinebasis in Tripoli.

Ander nieuws uit de nacht

In het Caribisch gebied is een aardbeving geweest met een kracht van 7,6. Het epicentrum lag in zee; zo'n 200 kilometer voor de kust van Honduras. Een tsunamiwaarschuwing is inmiddels ingetrokken.

Voor de kust van Florida komen geen booreilanden. Volgens de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Zinke, is Florida uniek en zijn de kustgebieden erg afhankelijk van toerisme.

Steeds meer Nederlandse gemeenten zijn voor het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes: het zijn er volgens Trouw inmiddels 29. Met het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes neemt de hoeveelheid zwerfafval met 70 tot 90 procent af, becijferde onderzoeksbureau CE Delft eerder.

President Trump in zijn kantoor in het Witte Huis

En dan nog dit

Amerikaanse tv-kijkers kregen gisteren een uniek kijkje achter de schermen van de politiek. President Trump liet de pers live meekijken tijdens onderhandelingen over het immigratiebeleid.

Amerikaanse media suggereren dat Trump de camera's niet toevallig zo lang liet meedraaien. De uitzending zou het beeld moeten wegnemen dat Trump niet in staat is om zijn werk uit te voeren, zoals in het kritische boek Fire and Fury van Michael Wolff staat beschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl