Hulpdiensten bij de plek van de aanslag in Melbourne
NOS NieuwsAangepast

Politie Melbourne sluit terrorisme toch niet uit

De politie sluit terrorisme toch nog niet helemaal uit als motief voor de aanslag van gisteren in Melbourne waarbij negentien mensen gewond raakten. Gisteren benadrukte de Australische politie nog dat de aanslag met de SUV geen terrorisme was.

De Australische man (32) van Afghaanse komaf die op de mensen inreed, heeft een geschiedenis van drugsgebruik en psychische problemen. In het ziekenhuis kwam hij verward over, en sprak hij over "dromen en stemmen".

'Verachtelijk en laf'

"Ook gaf hij aan het niet eens te zijn met hoe slecht moslims worden behandeld", vertelt de Australische politiechef Shane Patton tegen het Australische Channel Nine. De politie gaat ook terrorisme na als motief. Maar, voegt Patton eraan toe, er zijn geen banden met een extremistische groepering gevonden. Ook was de man niet bekend bij inlichtingendiensten en er zijn geen aanwijzingen dat de daad gepland was.

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft de "verachtelijke en laffe" actie veroordeeld. Hij zei dat er hard werd gewerkt om alle familie van de gewonden op de hoogte te brengen. "Ik wil alle Australiërs verzekeren dat dit een geïsoleerd incident is. We moeten gewoon verder gaan met ons dagelijks leven zoals gewoonlijk", zei Turnbull tijdens een persconferentie.

De aanslag was gisteren om 16.40 uur lokale tijd op een drukke kruising in het centrum van de stad, vlak bij het belangrijkste station, Flinders Street Station. Een 24-jarige man die ook werd gearresteerd, is inmiddels vrijgelaten. Vijftien gewonden liggen nog in het ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl