NOS NieuwsAangepast

Staatssecretaris: drank, drugs en hoeren horen niet bij defensie

Staatssecretaris Visser van Defensie zegt dat het wel even gaat duren om de verkeerde cultuur bij bepaalde defensieonderdelen weg te werken. "Maar de rotte appels moeten weg", zegt zij.

Vanmorgen meldde de Volkskrant op basis van een vertrouwelijk rapport (.pdf) van het ministerie van Defensie uit 2015, dat de misstanden op de Oranjekazerne ernstiger waren dan tot nu toe bekend was.

"Drank, drugs, hoeren en vernedering horen niet thuis bij defensie", zegt Visser. "Niet binnen een kazerne, niet binnen een missiegebied, nergens."

Staatssecretaris: drank, drugs, hoeren en vernedering horen niet thuis bij defensie

Visser verwacht veel van de onafhankelijke onderzoekscommissie en het meldpunt waar defensiemedewerkers misstanden, ook uit het verleden, kunnen melden.

Bang voor hun carrière

De staatssecretaris kan zich voorstellen dat sommigen hiervoor terugdeinzen omdat ze bang zijn voor hun verdere carrière. Visser: "We willen ervoor zorgen dat mensen die dingen aan de kaak stellen juist gewaardeerd worden."

Maar er komt ook strenger toezicht, en als defensie het vermoeden van misstanden heeft, dan kunnen werkruimten, kazernes en dergelijke onverwacht worden binnengevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl