Anita Hill
NOS NieuwsAangepast

Heel Hollywood bundelt krachten in strijd tegen seksueel wangedrag

In Hollywood wordt een commissie opgericht die seksueel wangedrag en misbruik in de showbusiness moet gaan bestrijden. De bazen van vrijwel alle grote studio's, productiemaatschappijen, omroepen en platenmaatschappijen, zoals Disney, Paramount, Universal en CBS, waren aanwezig bij de oprichtingsbijeenkomst.

Ook vooraanstaande film- en muziekopleidingen, agentschappen, impressario's en vakbonden doen mee. Het gezelschap krijgt de naam 'Commissie voor seksueel wangedrag en het bevorderen van gelijkheid op het werk'. Het initiatief komt van een aantal prominente vrouwen uit de entertainmentwereld en het bedrijfsleven, onder wie Kathleen Kennedy, de producent van Star Wars.

Kathleen Kennedy

De instelling van de commissie komt voort uit het schandaal rond Hollywood-tycoon Harvey Weinstein. Die is door zijn eigen bedrijf ontslagen omdat tientallen vrouwen, onder wie grote namen uit de filmwereld, hem beschuldigen van seksueel wangedrag en in een enkel geval ook verkrachting. Die kwestie zette een reeks beschuldigingen tegen tal van andere beroemdheden in gang, op sociale media onder de noemer #MeToo.

Onder meer de acteurs Kevin Spacey en Dustin Hoffmann en komiek Louis CK liggen onder vuur. Verschillende politici in het Congres zijn opgestapt en bekende journalisten als Matt Lauer en Charlie Rose verloren hun baan door onthullingen over hun ongepaste gedrag tegenover vrouwen.

Aan het hoofd van de commissie komt Anita Hill. Deze zwarte juriste werd in 1991 een nationale bekendheid in de VS doordat ze een conservatieve kandidaat voor het Hooggerechtshof, haar voormalige baas Clarence Thomas, beschuldigde van seksueel wangedrag. De hoorzittingen daarover in de Senaat werden rechtstreeks op tv uitgezonden en leidden tot hooglopende discussies in het land.

Thomas, eveneens zwart, sprak de beschuldigingen tegen en stelde dat blanke liberals Hill naar voren hadden geschoven om zijn benoeming te torpederen, hoewel verschillende vrouwen Hills verhaal ondersteunden en verklaarden dat ze ook problemen hadden gehad met Thomas. De Senaat stemde uiteindelijk overigens wel in met zijn benoeming, zij het met een minimale meerderheid van vier stemmen.

Dit is een ongekende mogelijkheid om echte veranderingen door te voeren.

Anita Hill, voorzitter commissie

Hill, die tegenwoordig hoogleraar rechten is, geldt als de eerste vrouw in de VS die het onderwerp seksueel wangedrag op de maatschappelijke agenda zette. "Het is tijd om de cultuur van zwijgen te doorbreken", zei ze. "Ik doe dit werk 26 jaar. Dit is een ongekende mogelijkheid om echte veranderingen door te voeren."

Ze zegt dat ze altijd heeft geweten dat het onderwerp ondanks de benoeming van Thomas op een dag weer de kop op zou steken. "Ik heb nooit geloofd dat het bij 1991 zou blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl