NOS NieuwsAangepast

Gasstation Oostenrijk weer volledig in bedrijf na explosie

De aardgasinstallatie in de Oostenrijkse gemeente Baumgarten an der March, waar gisterochtend bij een grote explosie een man om het leven kwam, is weer volledig in bedrijf. Dat heeft een bestuurder van het gasbedrijf laten weten aan de Oostenrijkse radiozender ORF.

Bij de explosie raakten 21 mensen gewond. Er werkten ongeveer vijftig mensen bij de installatie. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend; vermoedelijk gaat het om een technisch probleem.

Na de explosie waren hoge vlammen te zien bij het gasstation. De brandweer had het vuur echter snel onder controle en de installatie kon gecontroleerd worden stilgelegd. Volgens de bestuurder waren alle gasleidingen even voor middernacht weer in gebruik genomen.

Noodtoestand in Italië

Het station van de Trans Austria Gasleitung (TAG) is een belangrijk knooppunt voor de distributie van gas vanuit Noorwegen en Rusland naar onder meer Slowakije, Hongarije en Italië. De dagprijs van gas steeg na het incident in Oostenrijk overal in Europa.

Vooral in Italië leidde dat tot grote zorgen: de komende dagen wordt in het land regen, sneeuw en kou verwacht. De Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling kondigde daarom de noodtoestand af. Door die maatregel kan de regering olie- en kolencentrales opdracht geven op volle kracht te draaien. De minister liet weten dat de bestaande voorraden groot genoeg zijn om de gaslevering te verzekeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl