NOS NieuwsAangepast

Een dode, 21 gewonden bij explosie gasstation Oostenrijk

Bij een explosie in een aardgasinstallatie in Oostenrijk is een man om het leven gekomen en zijn 21 mensen gewond geraakt. Volgens het Rode Kruis is een van de gewonden er slecht aan toe. Bij de installatie werkten ongeveer vijftig mensen.

Het station van de Trans Austria Gasleitung (TAS) in Baumgarten an der March, ten oosten van Wenen bij de grens met Slowakije, is een overdrachtspunt voor aardgas. Van daaruit wordt het uit Noorwegen en Rusland afkomstige gas gedistribueerd naar de rest van Europa.

Op foto's van het gasstation na de explosie van vanochtend zijn hoge vlammen te zien. De brandweer had het vuur snel onder controle en de installatie is "gecontroleerd buiten bedrijf gesteld". Het is nog niet duidelijk wat de explosie heeft veroorzaakt. Mogelijk gaat het om een technisch probleem. De politie heeft de omgeving afgesloten.

Gevolgen voor Italië

De explosie heeft gevolgen voor de gasdistributie naar Slowakije, Slovenië, Hongarije, Kroatië en Italië. Vanwege de explosie bij het TAS-station is de gaslevering naar die landen tot nader order opgeschort. Het is onduidelijk hoelang dat gaat duren. De dagprijs van gas is overal in Europa gestegen.

Het incident komt voor Italië op een ongelukkig moment. Juist deze dagen wordt het noordoosten van het land getroffen door regen, sneeuw en kou. Volgens het Italiaanse ministerie van Economische Ontwikkeling zijn de bestaande voorraden groot genoeg om de gaslevering te verzekeren.

Toch is ook de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor kan de regering olie- en kolencentrales opdracht geven om op volle kracht te draaien om een gastekort op te vangen.

Weinig schade

De Italiaanse gastransporteur Snam zegt dat de transportsysteem weinig schade lijkt te hebben opgelopen en verwacht snel weer te kunnen leveren.

De gasleiding naar Duitsland is niet aangetast. De Russische energiegigant Gazprom zegt dat het probeert het gas via omleidingen alsnog in de genoemde landen te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl