NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 28/11: Amnesty beschuldigt Shell en uitspraak in zaak-Checkpoint

Goedemorgen! Volgens Amnesty International heeft Shell in de jaren 90 een rol gespeeld bij moorden en martelingen in Nigeria. En vandaag komt er een uitspraak in de slepende rechtszaak rondom de sluiting van coffeeshop Checkpoint, destijds de grootste van het land.

Het wordt vanmiddag zo'n 7 of 8 graden. Het is wisselend bewolkt met buien en er is kans op korrelhagel. In een bui kan het kwik dalen tot 3 graden. De wind is matig tot krachtig uit het westen of noordwesten.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Paus Franciscus ontmoet rond 10.00 uur Nederlandse tijd regeringsleider Aung San Suu Kyi in Myanmar. De grote vraag is of de paus de Rohingya-kwestie gaat bespreken. Ruim 600.000 mensen van deze moslimminderheid zijn het land ontvlucht. De VN spreekt van een etnische zuivering.

• Het Gerechtshof in Den Haag doet uitspraak over coffeeshop Checkpoint Terneuzen. Dat was jarenlang de grootste van Nederland, totdat de burgemeester de shop in 2009 sloot. Twee keer eerder oordeelde het hof dat vervolging van de eigenaar en het personeel onterecht was, omdat de gemeente en het OM de situatie jarenlang hadden gedoogd.

• In de rechtbank in Amsterdam is een pro-formazitting over de 'vergismoord'. Dj Djordy Latumahina werd in oktober vorig jaar doodgeschoten, in bijzijn van zijn vriendin en dochtertje. Achteraf bleek dat de daders zich vergist hadden. Een crimineel die in hetzelfde complex woonde was het eigenlijke doelwit. Gisteren werd bekend dat de politie een opmerkelijke undercoveractie heeft gedaan in het onderzoek.

• Er is ook een pro-formazitting in de zaak van de man die in augustus het NPO-gebouw in Hilversum binnendrong. De man bedreigde iemand met een mes en vroeg om aandacht van de media. Hij werd door een arrestatieteam overmeesterd.

Gekantelde wagon in Zeeland

Wat heb je gemist?

In de jaren 90 heeft Shell een rol gespeeld bij meerdere moorden, verkrachtingen, martelingen en verbrandingen van dorpen door de Nigeriaanse militaire regering in Ogoniland, meldt Amnesty International. De organisatie roept Nederland, Groot-Brittannië en Nigeria op om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

Ander nieuws uit de nacht

Vulkaanuitbarsting houdt vliegveld Bali langer dicht: de luchthaven is in ieder geval tot woensdag 07.00 uur lokale tijd gesloten.

Dronken man valt Duitse burgemeester aan met mes: burgemeester Andreas Hollstein werd in zijn hals gestoken met een mes van 30 centimeter.

Goederentrein in Zeeland ontspoord, berging duurt nog hele dag: de wagons zijn gevuld met lpg, niemand raakte bij het ongeluk gewond.

Aanslag in Australië verijdeld: Volgens de politie wilde de 20-jarige verdachte met een automatisch geweer in het rond schieten op een plein in Melbourne tijdens Oud en Nieuw.

En dan nog dit:

In Nederland is Sinterklaas nog niet vertrokken, maar in de VS zijn alle ogen na Thanksgiving al gericht op Kerst. Ook in het Witte Huis. First lady Melania Trump heeft daar 53 kerstbomen, 71 kerstkransen, 12.000 decoraties, bijna 2750 meter aan lint, 5500 meter aan lampjes en 304 meter aan bloemenkransen laten optuigen. Het eindresultaat werd vandaag openbaar gemaakt in een video:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl