Hafiz Saeed na zijn vrijlating
NOS NieuwsAangepast

Pakistan laat 'brein Mumbai-aanslag' gaan, India woedend

India heeft woedend gereageerd op de vrijlating van de militante moslimleider Hafiz Saeed. Pakistan hief het huisarrest van de man op, omdat er volgens de rechter geen reden was hem langer vast te houden.

De VS en India zien Saeed als het brein achter de aanslag in Mumbai in 2008, waarbij 166 mensen om het leven kwamen. India vraagt de Pakistanen al jaren om actie tegen iedereen die een link heeft met de aanslag.

"Een door de VN veroordeelde terrorist kan nu doorgaan met zijn duivelse agenda", zegt een woordvoerder van de Indiase overheid. "Hij was niet alleen het brein achter de aanslag, maar ook de organisator van een aanslag waarbij veel mensen om het leven zijn gekomen. Deze vrijlating laat opnieuw zien dat de Pakistaanse regering de vervolging van terrorismeverdachten niet serieus neemt."

Façade

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde Saeed eerder al een terrorist en zette een premie van 10 miljoen dollar op zijn hoofd. Ze noemen zijn organisatie Jamaat-ud-Dawa een façade voor het verboden Lashkar-e-Taiba, dat de aanslag opeiste.

Tien leden van de terreurgroep voerden in 2008 een langdurige aanval uit op een treinstation, twee hotels en een Joods centrum in de Indiase stad. Daarbij kwamen 166 mensen om het leven, onder wie een Nederlander. Saeed ontkent daarbij betrokken te zijn geweest.

Overwinning

Lange tijd liet Pakistan Saeed ongemoeid, wat de relatie met India en de VS verzuurde. Begin dit jaar werd hij toch samen met vier assistenten opgepakt en onder huisarrest in Lahore geplaatst.

De rechter oordeelde gisteren dat de overheid niet genoeg bewijs heeft verzameld om hem langer vast te houden en beval daarom zijn vrijlating. De vier anderen waren eerder al vrijgekomen. "Godzijdank," reageerde Saeed op het nieuws, "dit is een overwinning voor de Pakistaanse onafhankelijkheid".

Hij sloeg direct daarna meteen om zich heen. De voormalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif werd door Saeed een verrader genoemd, omdat hij vriendschap probeerde te sluiten met de premier van India, Modi. Sharif probeerde een betere band met India op te bouwen, onder meer door in 2014 aanwezig te zijn bij de installatie van de Indiase premier. Sharif moest uiteindelijk het veld ruimen door onthullingen uit de Panama Papers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl