Rajoy (m) komt aan bij de campagne-bijeenkomst in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Premier Rajoy bezoekt Catalonië voor het eerst sinds protesten

De regionale verkiezingen in Catalonië van volgende maand zullen een einde maken aan de "verwoesting" die het separatisme er heeft aangericht. Dat zei de Spaanse premier Rajoy vandaag bij een campagne-bijeenkomst van zijn Partido Popular in Barcelona. Voor het eerst sinds hij Catalonië onder direct bestuur plaatste van Madrid brengt Rajoy een bezoek aan de regio.

Zijn besluit om de politieke macht in de regio in handen te nemen was volgens hem noodzakelijk omdat "alle wegen waren doodgelopen". Hij riep de "zwijgende meerderheid" op zijn stem te laten horen bij de verkiezingen. De verkiezingen zijn op 21 december.

Protest

Gisteren werd in Barcelona door honderdduizenden voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid gedemonstreerd tegen de gevangenschap van separatistische Catalaanse leiders. Acht bestuurders en twee prominente activisten werden opgepakt na het onafhankelijkheidsreferendum dat volgens Madrid onwettig was. Zes parlementariërs werden op borgtocht vrijgelaten.

Na het referendum van 1 oktober vonden er massale demonstraties plaats in Catalonië, door zowel voor- als tegenstanders van onafhankelijkheid. Omdat het regionale Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriep, plaatste Rajoy de regio onder gezag van Madrid. Ook werden nieuwe regionale verkiezingen uitgeschreven.

Intussen verblijft de Catalaanse president Puigdemont nog altijd met vier ministers in België. Spanje heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het vijftal, dat zich vervolgens meldde bij de Belgische politie. Een Belgische rechter oordeelt binnenkort of het aanhoudingsbevel gegrond is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl