Robert M. in een busje onderweg naar de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Minister: bewaarders Robert M. te weinig alert geweest

Minister Dekker vindt dat er fouten zijn gemaakt in het toezicht op Robert M., de veroordeelde kindermisbruiker die contact zocht met de pers en met de ouders van de slachtoffers. Naar zijn mening is het personeel van de gevangenis te weinig alert en scherp geweest en heeft het te weinig heeft geluisterd naar een "niet-pluis-gevoel". In een debat in de Tweede Kamer zei hij de gang van zaken zeer te betreuren.

De Kamer is stomverbaasd dat het "een monster" als M. is gelukt om uitgebreid met journalisten te spreken en via hun advocaten een brief aan de ouders te sturen, terwijl er verschillende signalen waren dat hij probeerde het gevangenispersoneel om de tuin te leiden. De zaak kwam afgelopen zaterdag aan het licht door een publicatie in de Volkskrant.

M. heeft 19 jaar cel en tbs gekregen. Hij zit nu in de Penitentiair Psychiatrische Inrichting in Vught. Hij mag niet met de pers praten en al zijn post mag worden opengemaakt, behalve zijn post voor advocaten. De communicatie tussen gedetineerden en advocaten wordt als vertrouwelijk beschouwd. In april 2016 stuurde M. daarom een brief aan "Advocatenkantoor Trouw", maar de krant voelde zich niet aangesproken en stuurde het poststuk retour.

'Niet grof nalatig'

De Kamer vindt het ongelooflijk dat het M., toen zijn 'truc' eenmaal bekend was, alsnog is gelukt om uitgebreide telefoongesprekken met journalisten van de Volkskrant te voeren en hen, met de aantekening "relatiebezoek", ook in de gevangenis te ontvangen. Veel Kamerleden wijzen erop dat M. volgens de gevangenis nooit bezoek krijgt, maar dat er kennelijk geen belletje ging rinkelen toen er opeens twee vrouwen bij hem langskwamen. Zij vinden dat het bezoek gescreend had moeten worden.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft het toezicht op M. inmiddels aangescherpt. Dat is een tijdelijke maatregel, die eventueel kan worden verlengd. Hij zegt dat het personeel in de gevangenis in Vught "niet grof nalatig is geweest", maar dat het misschien beter zijn voelsprieten had moeten uitsteken met betrekking tot M. Hij gaat bekijken of de regels in Nederlandse gevangenissen wel voldoende zijn voor gedetineerden als M.

Volgens de minister zullen incidenten altijd blijven voorkomen, omdat penitentiair psychiatrische inrichtingen "een doelgroep hebben die het heel interessant vindt om de regels te omzeilen en die dan bijvoorbeeld zijn moeder belt, die vervolgens alsnog de telefoon doorgeeft aan journalisten."

Een voorstel van DENK om Dekker een waarschuwing te geven wees de Kamer af. DENK diende een zogeheten motie van treurnis in omdat de partij vind dat Dekker harder had moeten optreden tegen de directie van de gevangenis waar Robert M. zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl