Presidenten George H.W. Bush (links) en George W. Bush (rechts)
NOS NieuwsAangepast

De oude en de jonge Bush zijn het eens: 'Trump mist onze nederigheid'

De Amerikaanse oud-presidenten George H.W. Bush en zijn zoon George W. Bush spreken in een nieuw boek opnieuw hun frustratie uit over hun partijgenoot Donald Trump.

Vooral Bush senior, die van 1989 tot 1993 president was, veegt de vloer aan met de zittende president. "Ik weet niet veel van hem, maar ik weet wel dat hij een blaaskaak is", zegt hij in het boek van historicus Mark Updegrove, The Last Republicans. "En ik ben er niet enthousiast over dat hij de leider is." Hij noemt de 45ste president ook een man die gedreven wordt door "een zeker ego".

Vader en zoon Bush hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ze geen fan zijn van Trump. Bush junior stemde blanco tijdens de presidentsverkiezingen van november 2016. En Bush senior bevestigt in het boek nog eens dat hij op de Democratische presidentskandidaat Clinton heeft gestemd.

'Geen idee'

Bush junior, president van 2001 tot 2009, dacht in eerste instantie dat Trump het niet zou gaan redden in de presidentsverkiezingen, vertelt de auteur van het boek bij CNN. "Interessant, maar het gaat niet lang duren", zei Bush volgens schrijver Updegrove in het voorjaar van vorig jaar. Hij voegt daaraan toe dat Bush verrast was toen Trump alsnog de presidentskandidaat werd. "Als je niet buiten bent en je niet onder de mensen begeeft, dan krijg je geen goed gevoel bij wat er leeft in de samenleving."

Voor hem was het de druppel dat Trump meldde zijn eigen adviseur te zijn. "Wow, deze kerel heeft echt geen idee wat het betekent om president te zijn", zei Bush junior tegen Updegrove.

Ook mist Trump "nederigheid", vinden vader en zoon Bush. "Als je naar mijn familie kijkt, dan is nederigheid een zeker erfgoed", zegt Bush junior. "Dat verwachten mensen. En dat zien we niet bij Trump." Ook Bush senior ziet het zo. Om de Amerikanen te verenigen, moet hij nederigheid hebben, "en dat is voor Trump een uitdaging."

Irak-oorlog

Het Witte Huis heeft in een reactie meteen teruggeslagen. "Als een presidentskandidaat in staat is een hele politieke partij neer te halen, dan zegt dat genoeg over de erfenis van de twee vorige presidenten", zegt een woordvoerder tegen CNN. "En dat begint bij de Irak-oorlog, een van de grootste politieke vergissingen in de Amerikaanse geschiedenis."

Trump zelf wil er nog niets over zeggen. Hij is momenteel in Azië voor een bezoek aan onder meer China, Japan en Zuid-Korea. "Ik ga reageren als ik terug ben", zei hij. "Ik heb geen krantenkoppen nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl