Nederlands Forensisch Insituut
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Vondst dna onvoldoende voor veroordeling verkrachting

Een 43-jarige verdachte van een verkrachtingszaak in Delft gaat vrijuit. Er is sprake van een dna-match, maar de rechtbank noemt die onvoldoende om de verdachte te veroordelen. Ook de gesprekken die het slachtoffer met een vriendin en haar huisarts voerde over de verkrachting leveren volgens de rechtbank onvoldoende bewijs.

"Dat wil niet zeggen dat het slachtoffer heeft gelogen over de verkrachting", aldus de rechtbankvoorzitter bij de uitspraak.

Het slachtoffer van de verkrachting werd in juli 1998 aangesproken door de verdachte na een avondje stappen. Bij haar huis sloeg de man een riem om haar hals en sleurde de vrouw naar binnen. Binnen zou hij haar met veel geweld driemaal tot seks hebben gedwongen.

Databank

Tijdens de zitting in de Haagse rechtbank erkende de verdachte uit Drachten dat hij eind jaren negentig seks had met de Delftse vrouw, maar dat gebeurde volgens hem met haar instemming en zonder geweld: "Ik heb hier helemaal geen weet van. Ik was stomverbaasd toen de politie op mijn stoep stond".

De zaak kwam eerder in het nieuws omdat er in 2008 al een dna-match was, maar de man werd niet aangehouden.

Het dna werd destijds afgenomen nadat hij was veroordeeld voor mishandeling. Toen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat opnam in de databank, bleek dat er een match was met de verkrachting in Delft. het NFI bracht een rapport uit, maar de politie deed niets. De verdachte werd pas aangehouden toen de Haagse zedenpolitie eind vorig jaar stuitte op de dna-match.

Tweede match

Opmerkelijk genoeg kwam het NFI in 2008 tot een tweede dna-match met dezelfde verdachte. Ook daar werd toen niets mee gedaan, maar het bleek te gaan om een zaak uit 1997. De man zou een prostituee in Leeuwarden met veel geweld hebben beroofd van een gouden ketting die hij haar eerder had gegeven in ruil voor seks.

Ook in dit geval ontkende de verdachte tijdens de zitting. Maar de rechtbank oordeelde vanmiddag dat er in de zaak uit 1997 wel voldoende bewijs is en veroordeelt de man tot een werkstraf van 200 uur en een celstraf van 29 dagen, gelijk aan zijn voorarrest.

De vrouw uit Leeuwarden is overleden. Politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken volgens Omroep West waarom er zolang niets is gedaan met de dna-matches uit 2008.

Advertentie via Ster.nl