De nieuwe 'Spaanse' Sprinter
NOS NieuwsAangepast

Meer sprinters op het spoor door komst nieuwe treinen

Er gaan vanaf december door heel Nederland meer sprinters rijden. Volgens de NS komen er in de nieuwe dienstregeling 83 ritten per dag bij.

Zo rijden er straks meer sprinters tussen Geldermalsen en Den Bosch en tussen Leeuwarden en Meppel. Op de verbinding Utrecht - Houten Castellum kunnen reizigers straks iedere tien minuten met de trein, belooft het spoorwegbedrijf.

250 nieuwe treinen

De NS heeft voor de uitbreiding van de dienstregeling meer treinen gekocht: sinds dit jaar rijden er al 58 nieuwe Zwitserse sprinters en vanochtend presenteerde het bedrijf de eerste van 118 nieuwe treinen van Spaanse makelij. Die gaan vanaf najaar 2018 in Nederland rijden en worden komend jaar eerst getest.

"We zetten niet alle treinen meteen in", zegt Marjan Rintel van de NS. "Het bouwt zich op gedurende het jaar. En uiteindelijk krijgen we er, ook met de nieuwe intercity's die we hebben besteld, 250 nieuwe treinen bij. Die komen er tot 2022-2023 bij."

De treinen zijn niet revolutionair, maar hebben wel wat verbeteringen. Zo is het toilet vergroot, kunnen mensen met een beperking eenvoudiger de trein in en is er led-verlichting die zich automatisch aanpast aan het daglicht. Zowel in de eerste als tweede klas zijn er stopcontacten en usb-poorten.

Meer sprinters

Het afgelopen jaar zijn er steeds meer sprinters op het Nederlandse spoor gaan rijden. Zo rijden er sinds afgelopen december meer treinen tussen onder meer Breukelen en Amsterdam en tussen Den Bosch en Oss. Sinds mei rijden er ook meer sprinters tussen Groningen en Assen.

  • ANP
    De deuren van de nieuwe sprinter
  • ANP
    Rolstoelvriendelijk toilet in de nieuwe sprinter
  • ANP
    Het interieur van de tweede klas in de nieuwe sprinter
  • ANP
    Het interieur van de eerste klas van de nieuwe sprinter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl