NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 4/10: Meer bekend over Vegas-dader en vermogen minder belast

Goedemorgen, de schutter in Los Vegas gebruikte een gadget om van een semi-automatisch vuurwapen een machinegeweer te maken en vandaag wordt herdacht dat het precies 25 jaar geleden is dat een Boeing 747 in de Bijlmer in Amsterdam neerstortte.

Ook vandaag wordt het een bewolkte dag met af en toe zon. Alleen in het noorden wordt later op de dag regen verwacht. De middagtemperatuur is ongeveer 15 graden. In de nacht op donderdag gaat het overal regenen en overdag is er aan de kust kans op storm.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- Het is precies 25 jaar geleden dat een Boeing van luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte in de Bijlmer in Amsterdam. Daarbij kwamen 43 mensen kwamen om het leven. Op de plek van de ramp is een herdenking en die is live te volgen in een speciale uitzending tussen 17.00 en 18.45 uur op NPO 2.

- De Nobelprijs voor Scheikunde wordt uitgereikt. Vorig jaar werd die onder meer toegekend aan de Nederlandse hoogleraar Ben Feringa.

- Vandaag is de laatste dag waarop mariniers worden gehoord die betrokken waren bij de beëindiging van de treinkaping bij de Punt.

De Bijlmerramp op 4 oktober 1992

Wat heb je gemist?

De schutter die in Las Vegas zeker 58 mensen doodschoot had verscheidene vuurwapens voorzien van een zogeheten bump stock. Dat is een schouderstuk dat meebeweegt met de terugslag van het geweer, waardoor de vinger van de schutter opnieuw tegen de trekker aankomt. Daardoor kon hij in korte tijd veel kogels mee afvuren. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Ander nieuws uit de nacht:

- Van de nieuwe aspirant-agenten bij de Politieacademie heeft dit jaar een kwart een migratie-achtergrond, schrijft de Volkskrant. Vergeleken met 2015 is dat een verdubbeling.

- Het nieuwe kabinet wil minder belasting heffen op spaargeld en ander vermogen. De belastingvrije voet gaat omhoog van 25-duizend naar 30-duizend euro. Dat levert voor mensen die boven die grens zitten een voordeel van 60 euro op.

- Het dodental op Puerto Rico als gevolg van de orkaan Maria is opgelopen tot 34. Ruim de helft daarvan is omgekomen door de orkaan zelf, de rest door de erbarmelijke omstandigheden waarin het Amerikaanse eiland sindsdien verkeert. Zo zitten veel ziekenhuizen zonder stroom en zijn er tekorten aan voedsel en drinkwater.

Overzicht aanslag Las Vegas

En dan nog even dit:

Onenigheid in België over rijbewijzen. Want wat moet je kunnen om je rijbewijs te halen? Dat hangt ervan af waar je woont.

Zo moet iemand in Vlaanderen die ervoor kiest geen rijlessen te nemen maar te leren rijden van een familielid, dat voortaan geen drie maar negen maanden oefenen. In de gewesten Brussel en Wallonië gelden die nieuwe regels niet. En daar ontstaat het politieke probleem.

De grensovergang tussen Nederland en België bij Hazeldonk (archief)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl