Vorig jaar ging het Gouden Kalf voor 'Beste Actrice' naar Hannah Hoekstra
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 29/9: uitreiking Gouden Kalveren en misstanden kipleverancier

Goedemorgen, misstanden bij de grootste Britse leverancier van kippenvlees. En boeren krijgen 400.000 zonnepanelen.

Pas op, lokaal kan het mistig zijn. Later vandaag wordt het warm voor de tijd van het jaar met maxima van 20 tot lokaal 25 graden. De dag begint zonnig, maar in de middag komt er meer bewolking en volgen later ook buien. In de avond is kans op onweer. In het weekend en volgende week: meer wind en herfstweer.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van files en de situatie op het spoor. En hou er rekening mee dat de A4, de drukste weg van Nederland, dit weekend is afgesloten in de richting van Amsterdam naar Den Haag.

Wat brengt vandaag?

- In Tallinn, Estland, komen de regeringsleiders van de Europese Unie voor de tweede dag bij elkaar. Ze gaan het hebben over de toekomst van Europa. Het zal in ieder geval gaan over het bevorderen van de Europese internet-economie en de strijd tegen cyberterrorisme.

- Op de slotavond van het Nederlands Filmfestival worden vanavond de Gouden Kalveren uitgereikt. De Nederlands-Amerikaanse film Brimstone van regisseur Martin Koolhoven is de grote favoriet. Ook het drama Tonio van Paula van der Oest is een belangrijke kanshebber. Beide films maken kans op Kalveren in een aantal belangrijke categorieën, zoals regie, montage en film. Brimstone werd negen keer genomineerd, Tonio zeven keer.

- En na jaren komen ze weer even thuis voor een tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam: 63 werken van Hollandse Meesters. De Hermitage in Sint Petersburg, die zo'n 1500 doeken van Hollandse meesters in haar bezit heeft, leent voor het eerst een groot gedeelte uit aan de Hermitage van Amsterdam.

Wat heb je gemist?

Bij de grootste leverancier van kippenvlees in Groot-Brittannië zijn ernstige misstanden ontdekt - en pogingen om dat te verhullen. Uit een onderzoek van The Guardian en ITV News blijkt dat een vestiging van leverancier 2 Sisters oud en vers vlees vermengde. Daarna werd er een verkeerde houdbaarheidsdatum op de verpakking gezet. In geheime opnames is ook te zien dat werknemers op de grond gevallen vlees alsnog laten verpakken. Vlees dat door supermarkten is teruggestuurd, wordt opnieuw verpakt en weer aan diezelfde supermarkten geleverd.

Ander nieuws uit de nacht:

Boeren krijgen 400.000 zonnepanelen: zuivelcoöperatie FrieslandCampina en energiebedrijf GroenLeven starten samen een project.

Senaatscommissie VS ontevreden met verklaring Twitter over Rusland: de commissie vindt de reactie op het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen onvoldoende.

En dan nog dit:

Wie komend wintersportseizoen op de piste een been breekt of ander letsel oploopt, zal niet meer met de bekende gipsvlucht terug naar Nederland worden gevlogen. Tyrol Air Ambulance, de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij die de vluchten uitvoert, stopt met de dienst. Het aantal gipsvluchtpatiënten daalt al jaren, zegt alarmcentrale SOS International.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl