Het Amerikaanse leger gaf deze foto van de vrouw
NOS NieuwsAangepast

Eerste vrouwelijke Amerikaanse marinier krijgt officiersrang

Voor het eerst is een vrouwelijke Amerikaanse marinier met een gevechtsfunctie gepromoveerd tot officier. Ze werd na een training van dertien weken benoemd tot luitenant, samen met tientallen andere kandidaten. Ze krijgt de leiding over een peloton van veertig militairen.

Een generaal van het marinierskorps plaatste een foto van de vrouw op Twitter en zegt dat hij trots is op haar en alle andere nieuwe officieren. De vrouw wil niet dat haar naam wordt bekendgemaakt.

Het Amerikaanse leger telt ongeveer 1,4 miljoen militairen. Zo'n 15 procent daarvan is vrouw. In 2016 stelde president Obama ook bij het korps mariniers alle rangen open voor vrouwen. Bij andere afdelingen in het leger, zoals de marine, konden vrouwen al promotie maken.

Het Amerikaanse marinierskorps raakte dit voorjaar in opspraak toen op de Facebookpagina Marines United naaktfoto's werden geplaatst van vrouwelijke mariniers. De commandant van de Amerikaanse marine noemde de pagina smakeloos.

Het ministerie van Defensie onderzocht de zaak en ontsloeg enkele mannelijke mariniers. Sinds de affaire melden veel minder vrouwen zich aan voor het korps.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl