De koning en koningin in de Glazen Koets
NOS NieuwsAangepast

Politiek lichtgewicht Prinsjesdag net zo sfeervol als anders

Politiek gezien mag het dan een lichtgewicht Prinsjesdag zijn, omdat het demissionaire kabinet geen nieuw beleid presenteerde, de pracht en praal was er niet minder om. Tienduizenden mensen waren weer naar Den Haag gekomen om zich te vergapen aan de koetsen, paarden, kleurige kostuums, de koning en, vooral, de koningin.

Prinsjesdag: van rijtoer tot balkonscène

Al om half zeven stonden de eerste belangstellen bij Paleis Noordeinde. Duizenden mensen hadden een kaartje à 16 euro gekocht voor de tribunes aan het Lange Voorhout om de koninklijke stoet voorbij te zien rijden op weg naar het Binnenhof.

Ook een groep dames, helemaal uit Staphorst. Ze waren gehuld in traditionele kleding. "Wij zijn echte Koningshuis-fans", vertelde organisator Annigje van der Sluis. "Dus hoe de koets eruitziet, maakt ons niet uit. Wij komen echt voor de koninklijke familie."

Ze waren met zijn 56'en, waaronder drie mannen. "We komen al 19 jaar hierheen. We zijn inmiddels een grote familie geworden. Allemaal in onze mooie outfit."

Mensen langs de route maken foto's van de Glazen Koets

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zaten net als vorig jaar in de Glazen Koets, uit 1826, de vervanger van de Gouden Koets die wordt gerestaureerd. Dit keer stonden er acht KWPN'ers voor de koets, Nederlands gefokte bruine warmbloedpaarden.

De gemeente Den Haag had vanochtend nog op het hele traject matten neergelegd en zand gestrooid om te voorkomen dat de paarden zouden uitglijden.

Prins Constantijn en prinses Laurentien gingen de koning en koningin voor, in de Gala Glas Berline, getrokken door vier paarden.

Prinses Laurentien

Den Haag had geluk met het weer; de dag begon wat grijs en mistig, maar in de loop van de ochtend brak de zon door en tegen 13.00 uur, toen de optocht door de straten ging, was het zonnig.

In het zonnetje stond ook een aantal basisschoolklassen uit Genemuiden. Zij hadden een uitje, speciaal voor groep 8. Het was overduidelijk voor wie ze kwamen: "Máxima en Alexia", riepen ze in koor.

Maar ook prinses Beatrix liet zich zien. Ze zat achter een open raam van het Kabinet van de Koning, aan de Hofvijver en zwaaide vandaar naar haar zoon en schoondochter.

Prinses Beatrix kijkt naar de passerende rijtoer met de Glazen Koets op Prinsjesdag

Bij het uitstappen bij de Ridderzaal bleek dat koningin Máxima een klassieke grijze jurk droeg. "Een klassieke a-lijn japon vervaardigd uit een transparante brokaat met grove bloemen in een aquamarijn kleur", staat op de website van het Koninklijk Huis. Volgens kenners is de japon een ontwerp van het Belgische modehuis Natan.

Máxima droeg verder het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw. Koning Willem-Alexander droeg een jacquet met grijs vest met het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde.

En dat was zeker de moeite waard om te zien, bevestigde een scholiere uit Middelburg. Ze maakte een selfie met de Glazen Koets. Met een grote lach opende ze daarna een zakje chips. "We hebben drie uur gewacht en hebben honger." Een klasgenoot filmde alles. Hij vond het niet spannend. "Maar wel leuk om te filmen."

Aankomst van de Koninklijke stoet bij de Ridderzaal

Na de troonrede ging het gezelschap weer terug: even na 14. uur kwam het koninklijk paar samen met prins Constantijn en prinses Laurentien op Paleis Noordeinde het balkon op, om naar het toegestroomde publiek te zwaaien.

Op het plein voor het paleis was het ontzettend druk. Veel mensen stonden klaar met hun selfiestick. "Niemand gaat nu nog voor me staan", zei een vrouw met een oranje hoedje, net voordat het zwaaien zou beginnen. "Zwaai naar Willy!", schreeuwde een meisje.

Toen de hekken werden weggehaald, stroomde het plein nog verder vol. Mensen renden om een mooi plekje te bemachtigen. Een paar oude vrouwen bleven op een trap staan. "Als je daartussen gaat staan, drukken ze je dood.", zei een van de vrouwen.

Na een aantal minuten zwaaien was de balkonscène voorbij. Het plein stroomde daarna vrij snel leeg. Honderden mensen liepen tegelijk weg. "Dat was het dan voor vandaag", zuchtte een man.

De traditionele balkonscène op Prinsjesdag

Prinses Máxima vertrok hierna vrijwel meteen naar New York waar ze vanavond Amerikaanse tijd samen met premier Rutte bij een vergadering van de VN en een benefietdiner zal zijn.

De rijtoer door Den Haag in vogelvlucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl