Oscar en Ferry in 2017
Aangepast

Oscar staat al 35 jaar heel vroeg op voor de koning(in)

Je hebt hem - misschien zonder dat je het doorhad - weleens langs zien komen op de televisie: Oscar Meijer. Elke Prinsjesdag staat deze Oranjefan rond 06.00 uur ochtends voor het Paleis Noordeinde, om verzekerd te zijn van een goede plek. Vervolgens wacht hij tot 13.00 's middags op de komst van de koets en de balkonscène. En dat al 35 jaar lang.

"Ik heb vanmorgen alleen een klein slokje water genomen", zegt Oscar. "En eten moet je niet doen op zo'n dag, want je moet zorgen dat je niet naar het toilet hoeft."

We liepen mee met Oscars ochtendritueel:

Oscar staat al 35 jaar aan het hek

Oscar slaapt de dag voor Prinsjesdag in een hotel om de hoek, zodat hij in de ochtend meteen paraat staat. "Zodra ik wakker ben, trek ik mijn oranje trui aan en ren ik hierheen. Ik heb geen rust voordat ik dit hek vast heb en weet dat niemand mij meer weg krijgt."

In 1997 was Oscar al als eerste aanwezig

En stiekem is het als Oranjefan best cool als je als eerste bij het paleis staat. Dat lukte Oscar altijd, maar sinds een paar jaar heeft hij geduchte concurrentie van de 16-jarige Ferry. Die staat er sinds een paar jaar al om 2 uur 's nachts.

Dat gaat de 55-jarige Oscar wel heel erg ver, dus die strijd heeft hij opgegeven. "Ik vind het leuk om de eerste te zijn, maar het is geen wedstrijd", zegt Oscar. "Maar ik slaap er ook niet slechter van als Ferry het is."

Een regenachtige Prinsjesdag in 2012

Door zijn opmerkelijke trui staan verslaggevers van de ochtendprogramma's elk jaar letterlijk weer in de rij om Oscar te interviewen. Hij is het inmiddels gewend en staat als een echte professional de vaderlandse pers te woord. Elk jaar beantwoordt hij weer dezelfde vragen: "Sinds hoe laat sta je hier?" (ongeveer 6 uur). "Waar kom je vandaan?" (Amersfoort) "Voor de hoeveelste keer doe je dit?" (35e keer).

"Ik voel me op een dag als vandaag wel een heel beetje een bekende Nederlander, ja", zegt Oscar. "Ik probeer iedereen zo origineel mogelijk te antwoorden. En de tijd gaat wel wat sneller als ik wat gesprekken kan hebben."

Oscar met bloemen voor de toenmalige koningin Beatrix (2002)

Het hoogtepunt van de dag is als in de middag de dranghekken voor het paleis worden weggehaald en mensen naar het paleis zelf mogen lopen. Dan gaat het maar om één ding: zo snel mogelijk bij de poort te zien komen, zodat je het beste zicht op de koning en koningin op het balkon hebt.

En die strijd ziet er bij Oscar ongeveer zo uit:

Oscar rent naar Paleis Noordeinde om een goed plekje te bemachtigen (2008)
Oscar is ook in 2009 als een van de eersten de hekken door

Er is nog één andere dag belangrijk in het leven van een Oranjefan en dat is natuurlijk Koningsdag. Op die dag geeft Oscar altijd drop aan de koninklijke familie. Het moment dat ze de drop krijgen is voor hen ook bijna traditie geworden.

Voor Oscar is Koningsdag een totaal ander soort dag. "Op die dag maakt de koninklijke familie echt contact met het publiek: ze geven handjes en maken tegenwoordig ook selfies", zegt Oscar. "Op Prinsjesdag zitten ze in de koets en kun je alleen zwaaien en roepen."

Met andere Oranje-fans voor de hekken in 2014

Hoewel contact met de koninklijke familie dus niet echt mogelijk is, is Oscar absoluut niet van plan om Prinsjesdag te laten schieten. Als het aan hem ligt, zien we hem de komende tientallen jaren weer op de televisie in zijn kenmerkende trui.

"We hebben een gravin gehad die hier tot haar 85ste heeft gestaan. Ik ben van plan om door te gaan totdat ik erbij neerval", zegt Oscar. "Ik hoop Amalia nog mee te maken, dat zou mooi zijn. Je moet iets hebben om naar te streven."

Deel artikel: