NOS Nieuws

'Facebook biedt muzieklabels honderden miljoenen voor rechten'

Facebook heeft muzieklabels honderden miljoenen dollars geboden om de rechten van muziek af te kopen, meldt persbureau Bloomberg. Op het platform worden veel video's geüpload waar muziek van artiesten onder is gemonteerd.

Maar daar is niet voor betaald en dus willen rechthebbenden dat deze muziek wordt verwijderd. YouTube heeft daar al een aantal jaar een speciaal systeem voor, Facebook nog niet.

Geen oplossing

Volgens Bloomberg zijn Facebook en de muzieklabels al maanden druk in gesprek, maar is een oplossing nog niet in zicht. Het sociale netwerk werkt aan een systeem dat muziek identificeert en een label meegeeft als er sprake van een inbreuk. Maar volgens het persbureau duurt het nog twee jaar voordat dit af is.

Video's worden voor Facebook steeds belangrijker. Het platform legt daar sterk de nadruk op. Berichten met video's worden gewoonlijk beter gevonden dan andersoortige berichten.

Onlangs lanceerde het platform 'Watch' in de VS, een nieuwe video-hub binnen de Facebook-app waar alle video's worden geplaatst.

Rechten cricket

Gisteren nog werd duidelijk dat Facebook had geprobeerd om de digitale uitzendrechten van het Indiase cricket te bemachtigen. Het bedrijf had hier 600 miljoen dollar voor over, maar werd overboden door Star, een bedrijf van mediamagnaat van Rupert Murdoch. Die namen een completer pakket, waar ook de tv-rechten inzaten, voor 2,6 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl