Hoornaar (vespa crabro)
NOS Nieuws

Bang voor de hoornaar? De 'limonadewesp' geeft veel meer overlast

Paardenwesp, superwesp en zelfs terrorwesp: de hoornaar jaagt een deel van Nederland de stuipen op het lijf. Zeker wanneer mensen in het ziekenhuis belanden na een aanval van deze grootste wespensoort van ons land, zoals gisteravond gebeurde in Eindhoven.

Toch hoeven we ons geen grote zorgen te maken over de hoornaar, zeggen twee deskundigen. "Ze zoeken de mens niet op, zoals de bekende 'limonadewesp' dat wel doet", zegt hoogleraar insectenkunde Marcel Dicke.

"De hoornaar is in principe minder agressief dan de gewone wesp", bevestigt boswachter Thomas van der Es, die het een vredelievend beestje noemt.

Verdediging

Maar er is een uitzondering: als mensen te dicht bij het nest komen, zullen de hoornaars aanvallen. Dicke: "Ze verdedigen hun nest goed. Als je dan in de buurt bent, kunnen ze behoorlijk agressief worden. Dat zal ook in Eindhoven zijn gebeurd."

Een steek van een hoornaar is erg vervelend, zeggen beide deskundigen. "Voor die mensen is het een ramp. Het is echt geen pretje om door zoiets in het ziekenhuis terecht te komen", zegt Dicke. Volgens boswachter Van der Es is een steek pijnlijker dan van een gewone wesp, maar is het gif minder sterk.

De hoornaar is een roofwesp, legt Van der Es uit. "Hij eet vooral de beestjes die hij vindt op bloemen." Zo ook muggen en vliegen, die de mens juist tot overlast zijn. Overigens valt hij ook veel grotere insecten aan, blijkt uit dit filmpje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl