Chad le Clos
NOS SportAangepast

Le Clos verslaat Cseh, Peaty weer onder 26 seconden

Chad le Clos, Adam Peaty en Gabriele Detti zijn bij de WK zwemmen in Boedapest wereldkampioen geworden op respectievelijk de 200 meter vlinderslag, de 50 meter schoolslag en de 800 meter vrije slag.

Le Clos verpestte het zwemfeestje voor de Hongaarse fans door László Cseh te verslaan op de 200 meter vlinderslag. De 25-jarige Le Clos werd in 2013 al eens wereldkampioen op dit onderdeel, waarna hij twee jaar later genoegen moest nemen met zilver achter Cseh.

Dit keer ging Le Clos razendsnel van start en had hij na 100 meter al een lengte voorsprong. Le Clos, de olympisch kampioen van 2012, kreeg het in het tweede deel van de race steeds lastiger en zag de concurrentie dichterbij kruipen.

Toch hield de Zuid-Afrikaan het knap vol en won hij in 1.53,33. Cseh werd op 0,39 tweede en de Japanner Daiya Seto op 0,88 derde.

Peaty wereldkampioen op 50 meter schoolslag

Adam Peaty werd zoals verwacht wereldkampioen op de 50 meter schoolslag. De Britse zwemmer was, net als dinsdag, razendsnel en bleef net boven zijn eigen wereldrecord: 25,99.

Geen record, wel tweede goud Peaty

De Braziliaan João Gomes Junior veroverde de zilveren medaille in 26,52 en de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh pakte met 26,60 het brons.

In de finale was Peaty, die in 2015 ook al het goud veroverde op deze afstand, een klasse apart, maar een wereldrecord zat er nu niet in. De Brit, die eerder dit toernooi al goud won op de 100 meter schoolslag, kwam net niet goed uit en was mede daardoor 0,04 te langzaam voor een nieuwe mondiale toptijd.

Detti verrast met goud op 800 meter

Gabriele Detti zorgde voor de tweede gouden medaille voor Italië op dag vier. Hij was verrassend de snelste op de 800 meter vrije slag in 7.40,77.

Detti verrast Paltrinieri en Sun

Het was bovendien de eerste wereldtitel voor Detti. Hij was 0,96 sneller dan de Pool Wojciech Wojdak en 1,67 sneller dan zijn landgenoot Gregorio Paltrinieri.

Razendsnelle eindsprint

Vooraf werd reikhalzend uitgekeken naar de strijd tussen Paltrinieri en Sun Yang. De Chinees won dit onderdeel op de laatste drie WK's en was in Boedapest al goed voor twee keer goud. De Italiaan won in Rio de Janeiro goud op de 1.500 meter vrij.

Sun was echter niet goed genoeg en het ging lange tijd tussen Paltrinieri en Wojdak. Op de laatste honderd meter kwam Detti razendsnel opzetten en niemand had een antwoord op zijn versnelling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl