NOS NieuwsAangepast

Kushner: vier keer contact met Russen, maar geen samenspanning

Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van president Trump, heeft rond de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zo'n vier keer contact gehad met Russen, maar van "samenspanning" is geen sprake. Dat schrijft Kushner in een verklaring van elf pagina's, die hij heeft vrijgegeven voorafgaand aan een verhoor door een Senaatscommissie.

Die commissie doet onderzoek naar Russische bemoeienis en beïnvloeding in het Amerikaanse verkiezingsproces en mogelijke samenspanning tussen het campagneteam van Trump en Rusland.

Kushner schrijft in zijn verklaring dat hij mogelijk vier keer contact heeft gehad met Russen, maar die ontmoetingen waren volgens hem niet ongepast. Ook ontkent hij in zijn verklaring dat zijn ondernemingen gefinancierd zijn met Russisch geld.

Geheim communicatiekanaal

Volgens Kushner zijn ook berichten dat hij aan de Russen heeft voorgesteld om een geheime communicatielijn te openen met het Kremlin onjuist. The Washington Post schreef daar eind mei over op gezag van anonieme regeringsfunctionarissen. Kushner zou het voorstel eind vorig jaar hebben gedaan in een gesprek met de Russische ambassadeur, kort nadat Trump de verkiezingen had gewonnen.

Kushner stelt dat de Russen het Amerikaanse Syrië-beleid wilden bespreken. De Russische ambassadeur zou informatie van zijn generaals hebben willen delen. Omdat die generaals niet gemakkelijk naar de VS konden komen, werd voorgesteld een "veilige lijn" te gebruiken, aldus Kushner.

"Generaal Flynn (Trumps veiligheidsadviseur) of ik, legden uit dat zo'n lijn niet bestond." Een voorstel om de bestaande kanalen via de Russische ambassade, te gebruiken werd volgens Kushner afgewezen door de Russen. Daarna zouden de partijen overeengekomen zijn de informatie pas na de inauguratie van Trump, in januari, te ontvangen.

In mijn pogingen op een beleefde manier weg te kunnen, e-mailde ik na tien minuten een assistent. Kun je me a.u.b. bellen op mijn mobiel?

Kushner in zijn verklaring

Kushner schrijft dat hij aanvankelijk helemaal niet van plan was om een grote rol te spelen in de campagne, maar geleidelijk kreeg hij toch steeds meer verantwoordelijkheden. De ontmoeting die hij bijwoonde tussen Trump jr. en een Russische advocate noemt hij "een verspilling van onze tijd". Trump jr. was voor de ontmoeting belastende informatie toegezegd over Trumps Democratische tegenstander Hillary Clinton.

Kushner herinnert zich dat hij zijn assistente tijdens de afspraak een mail stuurde: "In mijn pogingen op een beleefde manier weg te kunnen, e-mailde ik na tien minuten een assistent. 'Kun je me a.u.b. bellen op mijn mobiel? Heb een excuus nodig om hier weg te gaan'."

Kushner gaat ook in op formulieren die hij had moeten invullen voor hij werd aangesteld in het Witte Huis, om belangenverstrengeling tegen te gaan. Volgens Kushner stonden daar aanvankelijk geen ontmoetingen op met Russen vanwege een communicatiefout. Daardoor zouden niet alleen zijn Russische contacten niet zijn vermeld, maar álle contacten met buitenlanders.

Het verhoor van Kushner voor de Senaatscommissie is later vandaag achter gesloten deuren.

Trump en de Russen: wat gebeurde er de afgelopen tijd?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl