Elaine Thompson snelt bij de Jamaicaanse kampioenschappen naar 10.71 op de 100 meter.
NOS SportAangepast

Thompson razendsnel bij trials, Gatlin verheugt zich op Bolt

Elaine Thompson heeft in Kingston bij de Jamaicaanse kampioenschappen de snelste tijd van het jaar gelopen op de 100 meter. De 25-jarige topsprintster passeerde de meet na 10,71.

Met die tijd verbeterde ze de tot dan toe snelste tijd die sinds vorige maand met 10,78 ook op haar naam stond. In Rio de Janeiro pakte Thompson met 10,71 goud op deze afstand. Haar persoonlijk record staat op 10,70.

Niet op 200 meter

Thompson laat bij de kampioenschappen in Kingston, die ook gelden als kwalificatiewedstrijd voor de WK in Londen, de 200 meter (waarop ze eveneens olympisch kampioene is) schieten.

Daardoor zal ze in augustus bij de WK ook niet in de baan verschijnen wanneer Dafne Schippers haar wereldtitel hoopt te prolongeren.

Schippers zal in augustus waarschijnlijk wel af moeten rekenen met Tori Bowie. Bij de Amerikaanse kampioenschappen in Sacramento snelde de winnares van olympisch zilver in Rio op de 100 meter naar 10,94 seconden. Daarmee liet ze Deajah Stevens en Ariana Washington achter zich.

Concurrenten Bolt

Bij de mannen kroonde Yohan Blake zich in 9.90 seconden tot Jamaicaans kampioen. Hij was sinds 2012 niet meer zo snel geweest. Usain Bolt, die na de WK in Londen afscheid zal nemen, liet de trials aan zich voorbijgaan.

Blake en Bolt zullen het in Londen opnemen tegen Christian Coleman, en veteraan Justin Gatlin. De 35-jarige Gatlin klopte de veertien jaar jongere Coleman - met 9,82 tot nu toe de snelste man van het jaar - met driehonderdsten verschil (9,95 om 9,98).

Justin Gatlin (links) en Christian Coleman in volle inspanning tijdens de 100 meter bij de Amerikaanse trials.

Gatlin was in 2004 de laatste olympisch kampioen op de 100 meter, voordat Usain Bolt aan zijn sprinthegemonie begon. Een jaar later won de winnaar van olympisch zilver in Rio voor het laatst de wereldtitel op de koningsafstand.

De sprinter kijkt uit naar de titanenstrijd in augustus: "Ik moet zorgen dat ik hongerig blijf. Het fijne is dat er nu twee hongerige jongens zijn, die niet nerveus worden van Bolt en naam willen maken voor zichzelf."

Tyson Gay, wereldkampioen in 2007 op de 100 meter, ontbreekt in Londen. Hij plaatste zich niet voor de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl