Tyson Gay tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro
NOS SportAangepast

Tyson Gay ontbreekt op 100 meter bij WK atletiek

Geen Tyson Gay dit jaar op de 100 meter bij de WK atletiek in Londen. De 34-jarige sprinter wist zich bij de Amerikaanse trials in Sacramento niet te kwalificeren. Gay noteerde met 10,17 slechts de vijftiende tijd. Op de 200 meter krijgt hij nog een nieuwe kans, maar op die afstand behoort hij niet tot de favorieten.

Het was voor Gay, sinds 2009 met 9,69 Amerikaans recordhouder op de 100 meter, een bewogen jaar. In oktober werd zijn 15-jarige dochter Trinity doodgeschoten bij een restaurant in Lexington. In Sacramento liep hij zijn eerste wedstrijd sinds dat tragische incident.

Stoppen met atletiek

"Voor mij zou het makkelijker zijn om te stoppen met atletiek", vertelde Gay, wiens dochter ook actief was op de 100 en 200 meter. "Atletiek was iets waar zij gek op was en waar ik nog steeds gek op ben. Emotioneel is het heel zwaar."

"Ik kijk na dit seizoen hoe ik me voel", aldus Gay. "Het is nu acht maanden geleden, maar het is nog steeds onwerkelijk."

Ryan Bailey, Tyson Gay, Justin Gatlin en Trell Kimmons met hun zilveren medaille

Gay, de wereldkampioen op de 100 en 200 meter van 2007, deed drie keer mee aan de Olympische Spelen, maar hield daar uiteindelijk geen medailles aan over. In 2016 eindigde hij met de 4x100 meter estafetteploeg als derde, maar het viertal werd gediskwalificeerd vanwege een foute wissel.

In 2012 in Londen won hij aanvankelijk brons met de estafetteploeg, maar die medaille moest hij twee jaar later weer inleveren wegens dopinggebruik. Hoe lang Gay nog doorgaat met atletiek, weet de sprinter zelf ook niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl