North Refinery
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Boetes en werkstraffen in milieufraudezaak

Drie bedrijven uit de afvaloliebranche zijn veroordeeld tot boetes van 350.000 tot 1,5 miljoen euro. Twee voormalige directieleden van een van de bedrijven moeten boetes van 75.000 en 100.000 euro betalen. De rechter heeft de twee ook werkstraffen opgelegd van 180 en 240 uur. Van alle straffen is de helft voorwaardelijk.

De rechter heeft de drie bedrijven in Farmsum, Lelystad en Roosendaal veroordeeld voor het vervoeren van afvalolie naar Duitsland. Ze deden dat tussen 2006 en 2011, maar ze hadden er geen toestemming voor.

North Refinery

Een van de drie bedrijven is de inmiddels failliete raffinaderij North Refinery, meldt RTV Noord. De twee veroordeelde directeuren gaven leiding aan dat concern.

Volgens het OM stonden de directeuren toe dat vrachtwagens en schepen met afvalolie naar North Refinery kwamen, maar daar niet werden gelost. Het transport ging onbewerkt verder naar Duitsland.

Voorwaardelijk

De drie bedrijven moeten niet alleen een boete betalen. Ze moeten ook het geld dat ze met de strafbare feiten hebben verdiend, teruggeven. Die bedragen lopen op tot 1,2 miljoen euro.

Omdat de zaak lang heeft geduurd en niet is gebleken dat het milieu schade heeft opgelopen, heeft de rechter de helft van de door het OM geëiste straffen voorwaardelijk opgelegd.

Advertentie via Ster.nl