Politie grijpt in bij North Refinery
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Provincie grijpt in bij lekkage failliete olieverwerker

De provincie heeft de curator van de failliete afvalolieverwerker North Refinery bij Delfzijl opnieuw op de vingers getikt.

Toezichthouders van de Omgevingsdienst Groningen ontdekten eerder dat leidingwerk op het terrein lekt, waardoor de bodem vervuild raakt. De provincie heeft de curator daarop opgedragen de lekkage aan te pakken. Die deed dat door lekbakken te plaatsen.

Overstromen

Maar bij een nieuwe inspectie, afgelopen woensdag, bleek dat ook die lekbakken overstromen. Zo komen alsnog schadelijke stoffen in de bodem terecht.

De provincie grijpt nu zelf in. De Omgevingsdienst gaat de lekkage verhelpen en de troep opruimen, schrijven Gedeputeerde Staten in een brief.

Tanks

Komende woensdag buigt een provinciale commissie zich over de problemen bij North Refinery. Dan laat gedeputeerde Nienke Homan weten hoe het met de sanering en de lekkage staat.

Vertraging

North Refinery ging ruim twee jaar geleden failliet, maar de schoonmaak van het terrein en de tanks loopt keer op keer vertraging op omdat de curator zegt geen geld te hebben.

Toch wil de Groningse gedeputeerde Nienke Homan de sanering niet voor haar rekening nemen. "Nee", zegt ze tegen RTV Noord. "Dat zou betekenen dat we er eerst gemeenschapsgeld in moeten steken. Het is niet zeker dat we dat allemaal weer terugkrijgen. Dus we grijpen alleen in het uiterste geval, zoals nu, in".

Strafzaak

Tegen twee voormalige directeuren van het bedrijf loopt ook een strafzaak. Zij worden verdacht van sluikhandel in de periode 2005 tot 2010. Volgens het Openbaar Ministerie stonden ze toe dat vrachtwagens en schepen met afvalolie naar North Refinery kwamen, maar daar niet werden gelost. In plaats daarvan werden de vrachtbrieven omgeruild en ging het transport onbewerkt verder naar Duitsland. Wat daar met de afvalolie gebeurde, is onduidelijk.

Advertentie via Ster.nl