NOS VoetbalAangepast

Opeens zat een jonge Jack van Gelder op de bank bij Oranje

Jack van Gelder bij finale 1978

Commotie vlak voor de WK-finale van 1978. Het gips om de arm van René van de Kerkhof zorgt voor een felle strijd tussen de Argentijnen en de Nederlanders. Midden in de verhitte discussie staat Jack van Gelder. Met een zender op het veld kon hij precies volgen wat er gebeurde.

Van Gelder vertelt er over in de serie 50 jaar Langs de Lijn, over de historie van het radioprogramma. "Het was ongelooflijk. Ik was 27 jaar en had twee jaar eerder mijn eerste Olympische Spelen gedaan. Ik stond er meteen met mijn neus bovenop", herinnert Van Gelder zich.

"Ik was ingekwartierd als speler van het Nederlands elftal. Ik had een oranje jack en een accreditatie van de ploeg. De coach, Ernst Happel, zei tegen materiaalman Henny Warmenhoven: Du gehst d'r aus, er sitzt hier. En prompt zat ik tijdens de WK-finale drie plekken van Happel, naast Wim Suurbier op de bank."

Theo Koomen

Van Gelder werd ingezet, omdat Theo Koomen al weg was uit Argentinië. Hij ging naar de Tour de France, waardoor Evert ten Napel en Eddie Poelman de commentatoren van NOS Langs de Lijn werden op de tribune en Van Gelder de vliegende verslaggever werd.

In die hectische minuten vóór de finale hield Van Gelder de luisteraars nauwkeurig op de hoogte van de ontwikkelingen. "We gaan van het veld af, Nederland neemt dit niet, het is een ontstellende puinhoop", hoorde men Van Gelder zeggen.

Jack van Gelder

Van Gelder liep ook met de selectie de kleedkamer in. "Dat heb ik laatst ook gezien in een fragment, maar dat wist ik eerlijk gezegd niet meer. Maar dat het niemand van de FIFA is opgevallen dat er iemand staat in een oranje jas met een microfoon en een headset. Of nou... ik denk geen headset. Ik had een soort mobilofoon, misschien dachten ze dat ik van de beveiliging was."

De finale begon uiteindelijk minuten later, de afloop is bekend. Nederland verliest. Eén ding zit Van Gelder niet lekker: "Ik baal er nog steeds van dat Happel Suurbier inbracht voor Jansen. Ik was er echt klaar voor..."

Langs de Lijn 50

Andere afleveringen van afgelopen maand gingen over het kampioenschap van FC Twente in 2010. Commentator Bas Ticheler en speler Kenneth Perez vertellen erover. Bep van Houdt haalt herinneringen op aan 't Melkhuisje en voormalig voetballer Dick Schneider praat over de landstitel van Feyenoord in 1971.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl