Theo Koomen
NOS SportAangepast

De laatste rit van de legendarische Theo Koomen

Als het verleden van Langs de Lijn ter sprake komt, is er altijd wel iemand die de naam Theo Koomen laat vallen. De legendarische verslaggever en commentator is bijna onlosmakelijk met het sportprogramma verbonden. Hij fleurde menig voetbalwedstrijd of wielerkoers op met enthousiasme en met bloemrijk taalgebruik.

Koomen verongelukte in 1984, nadat hij naar huis terugreed van de wedstrijd FC Twente-MVV. Sierd de Vos, destijds een jonge verslaggever voor het KRO-programma GOAL!, was de laatste die hem in leven zag. Ze reden met zijn tweeën naar de wedstrijd in Enschede.

De Vos over laatste momenten met Koomen

"Theo had zijn wagen, een Passat, neergezet bij de parkeerplaats van een wegrestaurant in Stroe. Wij reden samen verder en de bedoeling was, dat hij ’s avonds zijn eigen auto zou nemen, het viaduct door en zijns weegs zou gaan", vertelt De Vos 33 jaar later.

Een van de meest iconische stemmen van Langs de Lijn, Theo Koomen, geniet hier in 1970 van zijn werk

Eenmaal in de auto merkte De Vos dat Koomen niet bijster veel zin had in de wedstrijd. "Hij zat al te kijken hoe laat hij thuis zou zijn, maar het liep anders. Twente verloor, dat had niemand verwacht. Theo maakte er een vreugdevolle reportage van. Alsof MVV de Europa Cup 1 had gewonnen in het Diekman."

Na de wedstrijd reden de twee terug naar Stroe. De Vos zette Koomen zoals afgesproken af en reed naar huis. "Maar ik werd aangehouden voor een alcoholcontrole. Omdat de apparatuur niet werkte, moest ik even mee naar het politiebureau. Er ontstond consternatie, omdat de mensen daar uit de meldkamer hoorden dat Theo was verongelukt."

De Vos belde direct met Jaap Hofman, destijds chef sport van de NOS. "Jaap, Theo is dood", luidde de droeve mededeling. "Voor die mensen daar was het heel raar om van mij te horen dat ik even daarvoor met Theo in de auto had gezeten. Ik zie hem nog dat tunneltje in gaan, dat is heel gek…"

Verslaggever Theo Koomen op 4 april 1984 in gesprek met Leo Beenhakker, trainer van FC Volendam. Een dag later kwam Koomen om bij een auto-ongeluk

Langs de Lijn 50 jaar

Het verhaal van Sierd de Vos is een van de verhalen uit de serie ’50 jaar Langs de Lijn’, die elke zondagmiddag wordt uitgezonden. Het sportprogramma bestaat dit jaar 50 jaar.

Andere verhalen gaan over de verbazing van co-commentator Paulien van Deutekom bij de bizarre ontknoping van de 500 meter op Olympische Spelen in Sotsji (2014) en de media-aandacht voor het shorttrack door de jaren heen.

Tweevoudig gouden medaillewinnaar Annamarie Thomas haalt herinneringen op aan de eerste WK afstanden in 1996.

Tenniscommentator Theo Bakker praat over Richard Krajicek en het ABN AMRO World Tennis Tournament.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl