Onderzoek bij het huis waar het lichaam van Jesse van Wieren werd gevonden
NOS NieuwsAangepast

OM eist acht jaar cel en tbs voor dood Jesse van Wieren

Het OM eist 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens doodslag tegen Rhowan P. en Desiree G. Ze hebben volgens het OM in hun huis in Kloosterburen Jesse van Wieren om het leven gebracht; er kan geen sprake zijn geweest van noodweer, zoals het duo beweert.

Tijdens de eerste zittingsdag, afgelopen woensdag, hielden de twee verdachten vol dat ze uit noodweer hebben gehandeld. Van Wieren kwam volgens hen in de Nieuwjaarsnacht van 2015 op 2016 hun huis in Kloosterburen binnen. Er ontstond een vechtpartij, waarop P. Van Wieren met een mes doodstak. Hij werd 23 keer gestoken, in zijn nek.

Seks voor drugs?

Het is nog onduidelijk wat Van Wieren bij de twee deed. Hij was in een café in Kloosterburen geweest en ging daarna naar een vriend. Daar kwam hij nooit aan. P. en G., die Van Wieren niet kenden, beweren dat hij om 03.00 uur bij hen aanbelde en om drugs vroeg. Toen het tweetal, dat zelf onder invloed was, de drugs niet kon geven, zou er een vechtpartij zijn ontstaan.

Het lijk van Van Wieren is gevonden met drugs in zijn broekzak. Het OM vindt het dan ook onwaarschijnlijk dat het slachtoffer aanbelde om drugs te krijgen van de verdachten. Daarnaast is hij begraven met ontbloot bovenlijf en zijn gulp open. Ook is duidelijk dat Van Wieren in het bed van de verdachten heeft gelegen. "Misschien is er wel iets geweest in de seksuele sfeer. Een van de scenario's is dat G. zichzelf heeft aangeboden in ruil voor drugs", zegt de persofficier van justitie.

Linkerarm

Justitie denkt dat P. Van Wieren als eerst heeft aangevallen, aangezien hij nauwelijks gewond was geraakt bij de vechtpartij. Ook had Van Wieren nauwelijks verwondingen op zijn linkerhand, wat erop wijst dat hij die arm niet kon gebruiken om zich te verweren, bijvoorbeeld omdat die op zijn rug werd vastgehouden.

Er is veel geweld gebruikt bij de dood van Van Wieren, wijst forensisch onderzoek uit. Van Wieren is gestoken met een mes, geslagen met een stofzuigerslang en er is met de blote vuist op hem ingebeukt. De spetters bloed zaten tot op 2 meter hoogte op de muur.

Behandeling

De twee verdachten stonden onder behandeling van een zorginstelling. De inspectie voor de Gezondheidszorg en de toezichthouder van de gemeente De Marne concludeerden in maart dat de begeleiding tekort was geschoten. Ze hebben persoonlijkheidsstoornissen en kampen al meer dan 10 jaar met een drank- en drugsverslaving.

De uitspraak is niet zoals normaal gesproken over twee weken, maar pas op 29 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl