NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 17 mei: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het wordt een zomers warme dag met veel zon. In het noorden kan het eerst nog bewolkt zijn, maar ook daar breekt later de zon door. Het wordt 24 tot 28 graden.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft de vorige week ontslagen FBI-topman Comey in februari gevraagd om het onderzoek naar de toenmalige veiligheidsadviseur, Michael Flynn, te staken. Dat meldt The New York Times. Flynn stapte in februari op nadat openbaar was geworden dat hij nog voor zijn benoeming contact had gehad met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Volgens de krant bewijst dit dat Trump zich actief bemoeide met het FBI-onderzoek naar de banden tussen vertrouwelingen van Trump en Rusland.

Trump en Comey schudden elkaar de hand enkele dagen na de inauguratie

Er is steeds meer vraag naar tweedehands elektrische apparaten. En dan vooral naar apparaten die zijn nagekeken, schoongemaakt en gerepareerd door de verkoper. Zoals laptops, printers en telefoons. De vraag is ook na de economische crisis nog steeds groot. Bovendien is dit 'refurbishen' beter voor het milieu dan een heel nieuw product maken.

De productieband met oude pc's

Adoptiedossiers van kinderen die in de jaren 80 uit Sri Lanka naar Nederland zijn gekomen, zitten vol fouten. Het tv-programma Zembla meldt dat de dossiers veelal onvolledig zijn en valse identiteiten bevatten. Het zou vooral gaan om adopties van de Stichting Flash. Met bijna driekwart is mogelijk iets aan de hand, aldus Zembla.

In 20 jaar tijd is het aantal mensen dat 100 jaar is of ouder verdubbeld. Op 1 januari dit jaar waren het er 2225. Dat komt doordat mensen gemiddeld langer leven en er meer kinderen zijn geboren in de twintigste eeuw. Het CBS verwacht dat de groei van het aantal 100-plussers doorzet. In het jaar 2031 zouden het er 4000 zijn.

En verder vandaag...

De Amerikaanse ex-militair Chelsea Manning wordt vrijgelaten. Manning was veroordeeld tot 35 jaar cel voor het lekken van vertrouwelijk documenten aan klokkenluiderssite Wikileaks. Barack Obama had haar in een van zijn laatste daden als president strafvermindering gegeven. Daardoor komt ze nu na zeven jaar al vrij.

De Franse president Emmanuel Macron maakt zijn regeringsploeg bekend. Gisteren werd al bekend dat Edouard Philippe zijn premier wordt.

En rond kwart voor elf debatteert de Tweede Kamer over de mislukte formatie. De partijen die de afgelopen tijd lijdzaam moesten toezien hoe de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GL zich achter gesloten terugtrokken, willen vandaag zoveel mogelijk te weten komen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl