Yannick Bastos van het Luxemburgse Differdange juicht tegen FC Utrecht
NOS VoetbalAangepast

Strijd om laatste Europese ticket, voor wat het waard is

Vanavond beginnen voor FC Groningen, AZ, sc Heerenveen en FC Utrecht de play-offs om het laatste Europese ticket, een plek in de tweede voorronde van de Europa League. De vraag is waar de clubs eigenlijk voor spelen.

De afgelopen jaren leerden namelijk dat de winnaars van de Nederlandse play-offs nooit de groepsfase van de Europa League wisten te bereiken. Sterker, een flater was eerder regel dan uitzondering.

Teleurstelling bij ADO-speler Lex Immers na het duel met Omonia

2011/2012: ADO Den Haag

ADO moest in de tweede voorronde, de eerste fase waarin de ploeg actief was, afrekenen met het Litouwse FK Tauras. Dat ging nog goed. Een ronde later was Omonia Nicosia uit Cyprus de tegenstander en die tweestrijd verliep minder.

Op Cyprus werd kansloos met 3-0 verloren, waarna de 1-0 overwinning in Den Haag weinig meer uitmaakte. Geen poulefase in de Europa League voor ADO Den Haag.

Vitesse-keeper Piet Velthuizen met Samuel Eto'o van Anzji

2012/2013: Vitesse

Als winnaar van de play-offs moest Vitesse het in de tweede voorronde van de Europa League opnemen tegen het Bulgaarse Lokomotiv Plovdiv. Evenals ADO overleefde Vitesse de eerste horde. De eerste wedstrijd werd met 3-1 gewonnen en de return eindigde in 4-4.

Vitesse had pech met de loting voor de derde voorronde. Het Russische Anzji Machatsjkala, onder leiding van Guus Hiddink, was over twee duels veel te sterk voor Vitesse. De Arnhemmers verloren twee keer met 2-0.

Utrecht baalt. Yannick Bastos van Differdange juicht

2013/2014: FC Utrecht

FC Utrecht was verantwoordelijk voor de grootste blamage. Differdange uit Luxemburg leek op voorhand geen probleem in de tweede voorronde van de Europa League, maar de praktijk pakte even anders uit.

Differdange won thuis met 2-1 en Utrecht slaagde er niet in die achterstand goed te maken in de Galgenwaard. Het werd 3-3 en zo kwam er al op 25 juli 2013, toen de meeste mensen nog op zomervakantie moesten gaan, een einde aan Europees voetbal in Utrecht.

Nick van der Velden (links) in duel met Andrew Considne van Aberdeen

2014/2015: FC Groningen

Dolblij was FC Groningen met het afdwingen van Europees voetbal. Aberdeen was in de tweede voorronde van de Europa League de tegenstander. De 0-0 in Schotland leek een goede uitgangspositie te zijn voor Groningen, maar in de Euroborg ging het een week later toch mis.

Er werd met 2-1 verloren en zo kwam er voor de vierde keer op rij een vroegtijdig einde in Europa voor de winnaar van de Nederlandse play-offs. Het was op 24 juli de vroegste Nederlandse uitschakeling in de Europa League.

Graziano Pellè is het middelpunt van de feestvreugde bij Southampton

2015/2016: Vitesse

Vitesse trof het niet met het Southampton van Ronald Koeman als tegenstander in de derde voorronde in 2015. De Arnhemmers gingen in Southampton met 3-0 onderuit en verloren thuis met 2-0.

Een kansloze missie, maar toenmalig Vitesse-coach Peter Bosz had positieve dingen gezien. "Ik ben er doodziek van dat we hebben verloren, maar we hebben er wel twee keer een echte wedstrijd van gemaakt. Ik hoop dat we hebben geleerd van onze fouten."

Gege van Arouca (l) en Bradley Kuwas van Heracles (r)

2016/2017: Heracles Almelo

Heracles Almelo schreef in mei vorig jaar geschiedenis door zich voor het eerst in de clubgeschiedenis te plaatsen voor Europees voetbal. De derde voorronde was het begin- en het eindstation, want de ploeg van John Stegeman werd uitgeschakeld door het Portugese FC Arouca.

In de thuiswedstrijd gaf Heracles de zege weg (1-1) en uit kwamen de Almeloërs in het Portugese bergdorp niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Een avontuur was het wel. Een supportersbus stond zelfs een tijd vast op de berg naar Arouca.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl