Juan Francisco Lopez-Sanchez, de man die Kate Steinle zou hebben doodgeschoten, in de rechtszaal (archief)
NOS NieuwsAangepast

Witte Huis: steden die illegalen beschermen, hebben bloed aan hun handen

Steden als New York, Chicago en San Francisco hebben bloed aan hun handen als ze niet meewerken aan de uitzetting van criminele illegalen. En een rechter in San Francisco die een plan van president Trump blokkeerde, zet de levens van duizenden Amerikanen op het spel.

Dat schrijft het Witte Huis in een reactie op het besluit van de rechter, die gisteren bepaalde dat de federale overheid geen subsidies mag inhouden voor steden die niet meewerken aan het federale immigratiebeleid.

"San Francisco, en andere steden, plaatsen het welzijn van criminele vreemdelingen boven de veiligheid van onze burgers. De stadsbestuurders die dit beleid hebben goedgekeurd, hebben het bloed van omgekomen Amerikanen aan hun handen", staat in de verklaring van het Witte Huis. Trump wil dat illegalen die verdacht worden van een misdaad worden overgedragen zodat ze kunnen worden uitgezet.

'Cadeau voor criminele bendes'

Er wordt verwezen naar de dood van Kate Steinle (32), die in de zomer van 2015 werd neergeschoten door een illegaal. Juan Francisco Lopez-Sanchez was al vijf keer tevergeefs teruggestuurd naar Mexico en San Francisco liet hem lopen, aldus de verklaring.

Ook de rechter krijgt een veeg uit de pan: "De kwalijke uitspraak van de rechter in San Francisco is een cadeau voor criminele bendes in ons land. (...) Het zet de levens op het spel van duizenden onschuldigen."

'Gek geworden'

Trump wil dat lokale overheden verdachte illegalen overdragen aan de landelijke immigratie-autoriteiten, zodat ze kunnen worden uitgezet. Maar veel vooral grote steden in de VS, zogenaamde sanctuary cities, werken daar niet aan mee. Als reactie daarop wilde de regering die steden minder geld geven. Maar de rechter steekt daar dus een stokje voor.

De stafchef van Trump, Reince Priebus, zei vannacht in een reactie dat de rechtbank "gek is geworden". Volgens Priebus zal het Hooggerechtshof het vonnis ongedaan maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl