NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 29 maart: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Ook vandaag wordt het een zachte lentedag. De middagtemperatuur schommelt rond de 16 graden. Er is veel bewolking en in het noorden kan er een buitje vallen. Morgen wordt het waarschijnlijk weer 20 graden, vrijdag zelfs 22.

Wat heb je gemist?

Het kabinet stelt 9 miljoen euro extra beschikbaar voor de hongersnood in delen van Afrika en in Jemen. Via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties gaat er vijf miljoen euro naar Jemen en vier miljoen naar Nigeria. Vandaag is de landelijke actiedag van Giro555.

Twee rijstroken in de Schipholtunnel in de richting van Den Haag zijn weer opengesteld. Vier van de zes rijstroken blijven nog dicht, zegt Rijkswaterstaat. Automobilisten die vanuit Amsterdam in zuidelijke richting via de A4 willen rijden, houden hoogstwaarschijnlijk nog wel last van de problemen met de Schipholtunnel.

Tegen de vrouw van de Franse presidentskandidaat François Fillon is formeel een onderzoek ingesteld. Pénélope Fillon zou in acht jaar tijd ongeveer een half miljoen euro hebben verdiend als parlementair assistent van haar man, terwijl ze in werkelijkheid niet of nauwelijks werk zou hebben verricht.

Francois en Penelope Fillon tijdens een verkiezingsbijeenkomst op 29 januari in Parijs

De Amerikaanse president Trump ondertekende dinsdagavond een decreet dat een einde maakt aan de strengere regels voor de uitstoot van broeikasgassen, ingesteld onder de vorige president Barack Obama. "Dit is echt bijzonder treurig en ook nog eens gevaarlijk. Het kan grote consequenties hebben", zegt klimaatadviseur Leo Meyer.

Verder vandaag...

Het is de landelijke actiedag voor Giro555. Het doel: zo veel mogelijk geld inzamelen om de hongersnood in delen van Afrika en Jemen te bestrijden. Op NPO 2 is de inzamelactie live te volgen. Op tv is bijna elk uur is een update van hoeveel geld er tot dan opgehaald is en ook op onze site is er de hele dag aandacht voor.

Vanmorgen beginnen de eerste, echt inhoudelijke onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Schippers is gisteren officieel aangesteld als formateur. Rond de onderhandelingen hangt de sfeer van 'het wordt heel moeilijk, maar het is niet onmogelijk'.

Vandaag komt in Brussel een brief van de Britten aan dat ze de EU verlaten. Daarmee wordt de brexit officieel ingezet. De onderhandelaars hebben maximaal twee jaar de tijd om het vertrek te regelen. Op 29 maart 2019 moet het proces dus zijn afgerond.

Fijne dag !

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl