John de Mol met zijn portret in The Wall of Fame in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
NOS NieuwsAangepast

Boos Talpa verhoogt bod op Telegraaf Media Groep

Talpa heeft zijn overnamebod op de Telegraaf Media Groep (TMG) verhoogd van 5,90 euro naar 6,35 euro per aandeel. Dat brengt de waarde van het bod op 295 miljoen euro. Vorige week had de combinatie van het Belgische Mediahuis en VP Exploitatie (VPE) hun gezamenlijk bod al opgetrokken naar 5,90 euro en bood het net zoveel als Talpa.

Mediahuis bezit enkele Belgische kranten en het Nederlandse NRC. VPE vertegenwoordigt het belang van de familie Van Puijenbroek, van oudsher grootaandeelhouder van De Telegraaf.

De raad van commissarissen en het bestuur van TMG willen nu exclusief verder onderhandelen met Mediahuis/VPE en hebben de overnamegesprekken met Talpa opgeschort. De Mol is daar boos over.

Onbegrijpelijk

"Onbegrijpelijk" zegt De Mol. "Voor het afbreken van het proces is geen valide reden en het is in strijd met het waarborgen van een gelijk speelveld." Talpa zegt erop te vertrouwen dat de raad van commissarissen op zeer korte termijn de gesprekken weer hervat en het verhoogde bod in overweging neemt.

Afgelopen zondag had De Mol TMG laten weten dat hij van plan was het bod te verhogen. Maar dinsdag zei de raad van commissarissen alleen maar met Mediahuis/VPE te willen praten.

Kansloos

Mediahuis/VPE bezit 59 procent van de aandelen TMG, Talpa heeft 20 procent. Kort na het nieuwe bod van Talpa reageerde Mediahuis/VPE. "Elk bod van Talpa is kansloos, omdat het geen meerderheid kan halen. Een bod van Mediahuis en VP Exploitatie is het enige bod met zekerheid op succesvolle afronding."

Mediahuis zegt dat het uiterlijk 8 maart het definitieve overnamebod zal indienen bij de AFM.

Het aandeel TMG schoot bij opening van de Amsterdamse beurs omhoog en noteert een plus van meer dan vier procent, op 6,19 euro. Dat is dus bijna drie dubbeltjes hoger dan wat Mediahuis bereid is te betalen.

Mediahuis maakte in december bekend dat het TMG wil overnemen en bood 5,25 euro voor een aandeel. In januari zei Talpa ook interesse te hebben in de krantengroep en legde 5,90 euro per aandeel op tafel.

Multimediabedrijf

Talpa heeft inmiddels het boekenonderzoek afgerond en gesprekken gehad met het bestuur van TMG. Volgens het mediabedrijf zal een overname van TMG "resulteren in een onafhankelijk Nederlands multimediabedrijf, gericht op het realiseren van groei en synergievoordelen in plaats van kostenbesparingen."

Bij de werknemers van TMG wordt desondanks gevreesd voor een kaalslag. Zij hebben het idee dat de kranten beter af zijn bij Mediahuis. Talpa zegt in de toelichting van het nieuwe bod dat het "geen significante besparingen en afvloeiingen van werknemers verwacht, anders dan wat reeds is afgesproken."

Ook belooft Talpa "de onafhankelijkheid van redacties te behouden en ernaar te streven om de kwaliteit van de journalistiek te waarborgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl